A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Olasz támadás Kenyában, 1940 nyara

1940 nyarának első felében a németek és a britek a végső összecsapásra készültek a levegőben, a németek a Brit szigetek invázióját  tervezték. Afrikában viszont egy sor kisebb jelentőségű eseményre került sor. Kelet Afrikában az első háborús cselekmény június 13-án történt, amikor 3 olasz Caproni Ca.133 bombázógép jelent meg a kenyai Wajir városa felett, ahol egy rodéziai légi bázist és egy a Király Afrikai Lövészeiből álló egység állomáshelyét bombázták. Ez az akció brit oldalon 4 halottat és 11 sebesültet követelt valamint 2 rodáziai gép megsérült továbbá az üzemanyag raktár is kigyulladt, olasz veszteség nem volt.

kép1

Ezt követően a Wajir elleni légitámadások rendszeressé váltak. Június 17-én a rodéziai erők visszavágtak a Király Afrikai Lövészeivel az Olasz Szomália és Kenya határán fekvő El Wak városában lévő olasz egységek ellen, de az olasz erők súlypontja Moyale városánál volt, így ezt követően már erre a városra koncentráltak. Moyale egy határváros, aminek egyik fele a brit gyarmat, Kenyához tartozott, a másik fele pedig az olasz, megszállás alatt lévő Abesszíniához tartozott. A Kenya elleni támadásra az olasz „déli szektor" egyes részei vonultak fel Abesszínia déli részén.

kép2A „déli szektor" parancsnoka Pietro Gazerra tábornok volt. A támadás július 15-én indult, az olaszok kemény harcok árán elfoglalták Moyale Fort Harington nevű városrészét, ami brit fennhatóság alatt állt. Kenya Olasz Szomália és Abesszínia közé beékelődő keskeny részét az olaszok levágták. A hónap végére az olaszok elérték Dabel és Buna településeket, amik nagyjából 100 km-re feküdtek a határtól. Ez volt a legmélyebb pont, amit az olaszok Kenyában elértek, a további hadműveleteket gátolta az utánpótlás akadozása valamint a rossz közlekedési, szállítási és kommunikációs lehetőségek. Mussolini  egész Kenyára igényt tartott, de Hitler  szeretett volna egy darabot megkapni a terület déli részéből és Nairobit, a fővárost. Hitler  egy német gyarmatot akart alapítani, ami a német „Mittelafrika" alapja lett volna.

A hadjárat végével a kenyai műveletek nagyrészt befejeződtek, már csak felderítő hadmozdulatokra került sor, valamint ősszel pár kisebb csetepatéra a Rudolf-tó környékén. A következő év első napjaiban megindult nagy brit ellentámadásoknak az olaszok délen sehol sem tudtak ellenállni, folyton a következő folyóhoz vagy védőálláshoz vonultak vissza, helyzetüket tovább rontotta, hogy rengeteg helyben toborzott katonájuk dezertált. Délen sehol sem folytak olyan elhúzódó harcok, mint Eritreában.

Írta: Veres Marcell Vencel (marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább