„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

Támogatás

Tisztelt Olvasók!
 
Hosszú évek munkájával kialakult egy tudástár, amely a II. világháború történetét minél szélesebb körben szándékozik megismertetni a téma iránt érdeklődőkkel. Honlapunk visszaröpíti a látogatót abba a korba, amelyben az Emberiség – remélhetőleg – utolsó világméretű konfliktusát vívta. Abba a korba, amelyben ember embernek farkasa volt, ahol a gyilkosok közt cinkos volt, aki néma. Ahol a technikát minden korábbi időszaknál inkább a gyilkolásra szabták. Ahol bűn volt más nemzetbe születni, és ahol sok-sok durva bűn mellet az emberiesség legszebb virágai is kinyílhattak. És ahol a háború lovagias elemei - évezredek hadakozásai után - utolsóként megnyilvánulhattak….
 
Hosszú évek alatt összeállt egy szerkesztői – és bízvást állíthatjuk, szakértői – csapat, amely az információk feldolgozásával, összerendezésével feldolgozza ezt a történetet. Epizódokat, melyek a túlélők, a hősök, illetve az áldozatok leszármazottai számára feldolgozhatatlanok maradnak mindörökre. Virtuálisan bemászunk a harckocsikba, bebújunk a lövészárkokba, beszállunk a repülőgépekbe. Mint utólagos tudósítók, működünk, ahogy tőlünk telik.
 
Célunk - kortól, nemtől, mindenféle hovatartozástól függetlenül – mindenkit megismertetni a II. világháborúval, a korszakkal, a fegyverekkel, eszközökkel, az akkori élettel. Mivel, mikor, hogyan harcoltak- és hogyan, miképp éltek - apáink, nagyapáink, anyáink, nagymamáink – és más nemzetek fiai, azok apjai, nagyapjai, sőt, anyjai és nagymamái - abban a háborúban.
 
És célunk tudatosítani mindenkiben: bármilyen nosztalgikus is az a kor, bármennyire is születtek ott hősök, akik egy része még köztünk él, bármennyire is közel van hozzánk időben, és bármennyire is tudunk azonosulni e vérgőzös időszak egyes szereplőivel (persze ki kivel), de erre a korszakra mi, és utódaink is egyet mondhatunk: SOHA TÖBBÉ!
 
Viszont e lelkes csapat, és ez az értékes tudástár sem létezhet anyagias világunkban puszta lelkesedésből. Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. Bármilyen jelentéktelen – vagy jelentős – támogatást elfogadunk.

Támogatni legegyszerűbben a Patreon oldalunkon keresztül lehet: https://www.patreon.com/masodikvh
patreon reklam
 
Amennyiben egyéb módon kíván támogatni bennünket vagy kérdése lenne ezzel kapcsolatban, keressen fel az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.
 
Minden támogatást előre is köszönünk!
 
A Patreon támogatókon felül külön köszönettel tartozunk:
  • Fekete Imre
  • Kardos Ferenc
  • Molnár Gábor
A masodikvh.hu szerkesztősége
A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább