„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Második világháborús amerikai tengeralattjáró került elő Japán partjainál

A USS Albacore (SS-218) egy Gato osztályú tengeralattjáró volt, amely a második világháború során a csendes-óceáni hadszíntéren teljesített szolgálatot 1944-es elsüllyedéséig. A roncsot víz alatti régészek találták meg a japán partok közelében.

62409

A USS Albacore 1944 április 28-án, Mare Island mellett

Az Albacore gerincét 1941. április 21-én fektette le az Electric Boat Company a connecticuti Grotonban. 1942. február 17-én bocsátották vízre, és június 1-jén állt szolgálatba.

Kétéves szolgálata alatt az Albacore elnöki dicséretet (Presidential Unit Citation) és kilenc kitüntetést (battle star) is kapott.

1944. október 24-én az Albacore kifutott Pearl Harbor kikötőjéből, hogy a japán part mentén járőrözzön. Azonban amikor a parancsnokság elvesztette vele a kapcsolatot, teljes legénységével együtt elveszettnek nyilvánították, és törölték a haditengerészet hajónyilvántartásából.

A japán haditengerészet feljegyzései szerint egy tengeralattjáró (valószínűleg az Albacore) 1944. november 7-én Hokkaidó partjainál aknára futott és elsüllyedt.

2022-ben, a terület szonáros vizsgálata során Dr. Ura Tamaki, a Tokiói Egyetem kutatója egy tengeralattjáró maradványait fedezte fel Hakodate városától 7 kilométernyire keletre.

Egy távirányítású víz alatti robottal fényképeket és videófelvételeket készítettek a roncsról, és ezeket elküldték a Washington Navy Yardban, az USA haditengerészetének egykori hajógyárában működő Haditengerészeti Történeti és Örökségvédelmi Parancsnokság (Naval History and Heritage Command) részére azonosítás céljából.

Egy nemrég kiadott sajtóközleményben a Parancsnokság megerősítette, hogy a megtalált roncs a USS Albacore.

40546

A USS Albacore 1944-ben, nyolcadik küldetése után két hónapos felújításon esett át

Az azonosítást a Gato osztályú tengeralattjáró kulcsjellemzői alapján végezték el, mint például az SJ típusú radaron elvégzett módosítások, vagy a felépítményen látható szellőzőnyílások.

„Őszintén hálásak vagyunk és gratulálunk Dr. Urának és csapatának, amiért rátaláltak az Albacore-ra, tengerészeink végső nyughelyére, akik életüket adták nemzetünk védelmében” – mondta Samuel J. Cox nyugalmazott ellentengernagy, az NHHC igazgatója.

Forrás: Múlt-Kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább