„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Himmler, Heinrich

himmlerk(1900-1945)
 
Német SS-vezető. 1923-ban csatlakozott a nácikhoz. 1929-ben megszervezi Hitler testőrségét, az SS-t, melynek vezetője (Reichsführer-SS) volt 1945-ig. 1934 júniusában a Röhm által vezetett SA félreállítása után ("hosszú kések éjszakája") az SS vált a nácik meghatározó rendőri erejévé. 1936-tól Himmler a politikai rendőrség vezetője. A szövevényes náci állami gépezetben az általa felügyelt szervezetek üldözték a rendszer ellenségeit, e hivatalok közül a legrettegettebb a Gestapo volt. Nemcsak politikai ellenfeleiket üldözték, hanem a faji alapon zsidónak minősített, hivatalosan ellenségnek nyilvánított embereket is. Himmler irányításával építették ki a koncentrációs táborok hálózatát. A második világháború kitörése után a megszállt területeken is üldözték az ellenállókat, a baloldal szimpatizánsait és a zsidóságot. Rövidesen haláltáborokat hoztak létre, melyekben az rezsim által ellenségnek tekintett embereket gyilkolták meg az SS irányításával. 1943-44-ben Himmler volt a belügyminiszter is. A Hitler ellen 1944. július 20-án Stauffenberg ezredes által elkövetett merénylet után kegyetlen módszereket alkalmazva az ő vezetésével számolták fel az összeesküvést. 1944-től a németországi csapatok főparancsnoka, ebben a minőségében hibát hibára halmozott. A háború végén megpróbált különbékét kötni a nyugati szövetségesekkel, ezért Hitler kizárta a pártból és minden tisztségétől megfosztotta. 1945 májusában a britek fogságába kerülve öngyilkos lett.
 
Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Részletesebben:

Heinrich Luitpold Himmler (1900-1945)

himmler2A későbbi SS vezér bajor középpolgári családba született. Himmler apja neves iskolaigazgató volt, így fiát kiváló neveltetésben részesítette. Feltűnően gyenge fizikuma miatt a sportokban nem jeleskedett. Tanulmányait kiválóan végezte így 1919 és 1922 között főiskolán hallgatott. Az első világháború alatt mindenáron harcolni szeretett volna hazájáért, ám felvételi kérelmét a hadseregbe elutasították. A fiatalember életébe ekkor robbant be a náci párt. Himmlert teljesen a hatása alá kerítette a náci ideológia és belépett a pártba. 1923-ban már tevőleges tagja volt a pártnak. Családi élete is a húszas években kerekedett ki: megismerkedett a mintaárja külsejű (de nem kifejezetten szép) későbbi feleségével akitől több gyermeke született. 1929-ben szorgalmas munkája elismeréseként Adolf Hitler a saját testőrségét bízta hűséges társára. Himmler megkapta az akkor még kicsi és csaknem jelentéktelen SS vezetését, mely ekkor még alig 280 főből állt. Ez az alakulat messze alulmaradt az SA létszámával szemben, de az emberanyag minősége lényegesen magasabb volt a Védosztagnál. Himmler lelkiismeretesen, és hibátlanul vezette a keze alatt szolgáló későbbi hóhérlegényeket, és folyamatosan sorozott. A felvétel igen problémás volt. Az egyénnek több generációra vissza kellett vezetnie tiszta árja származását, a fizikumának pedig oly tökéletesnek kellett lenni, hogy akár egy tömött fog is elutasításhoz vezetett. A szigorú felvételi eljárás ellenére az SS rohamosan gyarapodott. Mikorra a nácik hatalomra kerültek Németországban az SS már 52000 főnél tartott. Az SA pedig az SS növekedésével arányosan csökkent, befolyása megcsappant, és lassan az SS alá került, majd gyakorlatilag felmorzsolódott. Himmler szédületes tempóban hagyta maga mögött a ranglétrát, közeli barátságot ápolt Adolf Hitlerrel. Himmler egyik fő feladata a Holocaust megszervezése volt. Az első koncentrációs tábort 1933-ban nyitotta meg Dachauban. Ezután is nyomon követte a Holocaust gördülékenységét, de ezt a munkát inkább jobbkeze, Reinhard Heydrich végezte. A koncentrációs táborok őrszemélyzete is SS katonákból állt, ez volt a rettegett halálfejes (Totenkopf) hadosztály. A frontharcos SS katonák pedig a Waffen–SS nevet kapták. Az SS létszáma 1940-ben elérte a 2 000 000 főt (!). A háború kirobbanásával Himmler hatalma méginkább növekedett, hiszen ő parancsnokolta az akkori világ legnagyobb elit hadseregét.
 
himmler3
Az SS volt a harcos, genetikai és politikai elit. Hitler 1944-ben belügyminiszterré, és a Németországi fegyveres csapatok vezérévé nevezi ki (hibát hibára halmozott a fronton). A háború folyamán azonban az SS lassan felmorzsolódott és felhígult. A kellemetlen veszteségeket kénytelenek voltak sorozással pótolni, ám már nem volt olyan magas minőségű a személyállomány. Heinrich Himmler fekete egyenruhában masírozó misztikus lovagrendje szinte megsemmisült, maradékaik már messze nem képviseltek oly félelmetes erőt mind hajdanán, a háború elején. Himmler tudta, hogy a Vörös Hadsereg előrenyomulása a III birodalom vesztét jelenti. Ezért a világégés utolsó heteiben elment Berlinből és felajánlotta a III. Birodalom kapitulációját Eisenhower amerikai tábornoknak (remélte, hogy az amerikai, angol és francia csapatok egyesülve a Wehrmacht és az SS erőivel képesek lesznek legyőzni a Vörös Hadsereget.) Hitler ennek hallatán őrjöngeni kezdett, hogy az ő hűséges Himmlere elárulta őt, és minden rangjától megfosztotta az SS vezérét. A nyugati hatalmak nem fogadták el Himmler kapitulációját és háborús bűnösnek kiáltották ki. Elváltoztatott külsővel, hamis papírokkal próbált elmenekülni, ám a britek 1945. május 22-én felismerték és elfogták. A férfi, ki milliókat küldött gázkamrába, a felelősségre vonást elkerülve öngyilkos lett egy ciánkapszulával. Neve az elsők között áll az emberiség ellen elkövetett legnagyobb bűnösök sorában. A III. birodalom második legfontosabb embere 45 évet élt.
 
himmler1

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább