„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

9 ikonikus hollywoodi filmsztár, aki szolgált a második világháborúban

A Pearl Harbour elleni japán támadást követően amerikaiak milliói vonultak be a hadseregbe, hogy a hazájukért harcoljanak a második világháború során. Nem bújtak ki a kötelesség alól Hollywood legnagyobb korabeli sztárjai sem, akik ezúttal kaszkadőrök és előzetes forgatókönyv nélkül léptek akcióba.

48279

Henry Fonda

Tizenkét dühös ember kétkedő esküdtjét játszó Henry Fonda 37 éves volt, amikor 1942-ben úgy döntött, hogy kilép a forgatások háborús díszletei közül és csatlakozik a hadsereghez. A USS Satterlee nevű rombolón szolgált mint kormányos.

13423

A csendes-óceáni hadszíntéren végzett felderítő tevékenysége elismerésül Bronz Csillag érdemrenddel tüntették ki. Végül 1945-ben főhadnagyi rangban szerelt le.

Charles Bronson

Charles Bronson – aki többek között Fonda nagy ellenfelét játszotta a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusban – 1943-ban vonult be az amerikai légierőhöz, ahol egy bombázó fedélzetén lövészként szolgált. Ez volt az egyik legmagasabb halálozási aránnyal „büszkélkedő” poszt a háborúban: a repülőgép hátsó részében kialakított lövészfülkét gyakran csak úgy emlegették, mint a „repülős koporsóját”.

13424

Bronson 25 bevetésen vett részt, amelyek során Guam szigetéről indulva támadták egységével a Japán-szigeteket. A harcokat sérülésekkel ugyan, de szerencsésen túlélte, amiért a háború végén a Bíbor Szív kitüntetéssel jutalmazták.

Charlton Heston

A hosszú karrierje során Ben-Hurt, Mózest, Michelangelót és Richelieu bíborost is alakító Charlton Heston mindössze 21 éves volt, amikor 1944-ben csatlakozott a hadsereghez, ahol előbb fedélzeti rádiósként, majd Bronsonhoz hasonlóan géppuskásként szolgált egy bombázó repülőgépen.

13429

Mivel repülőszázadát Alaszkába rendelték, éles bevetésen sohasem vett részt. A háborút követően azonban, színészi és katonai tapasztalatai miatt őt választották ki arra, hogy narrátorként közreműködjön a nukleáris fegyverekről készült titkosított katonai filmek elkészítésénél.

Paul Newman

A Martin Scorsese rendezésében készült, A pénz színe című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Paul Newman szintén nagyon fiatalon, 19 évesen jelentkezett pilótának a légierőhöz. Színvaksága miatt ezen álma sosem válhatott valóra, de rádiósként kivette a részét az utolsó két háborús év erőfeszítéseiből.

13427

Életét igazából egy szerencsés véletlennek köszönheti: a repülőgép, amelyen szolgált, 1945-ben, az okinavai csata idején nem tudott bevetésre indulni a pilóta fülgyulladása miatt. Newman egységének többi tagja az ütközet során a USS Bunker Hill fedélzetén tartózkodott, és áldozatul esett a hajót gyors egymásutánban érő két kamikazetámadásnak.

Rock Hudson

13428

A négyszeres Golden Globe-díjas Rock Hudson az SS Lew Wallace csapatszállító fedélzetén kezdte meg háborús szolgálatát. Egységével a Fülöp-szigetek térségében tevékenykedett, míg Hudson maga repülőgépszerelőként működött egészen 1945-ig.

Jimmy Stewart

A korábban említettek többségével szemben – akik a háború után futottak be igazán nagy filmes karriert – Jimmy Stewart már híres színész volt, amikor 1940-ben először jelentkezett a légierőhöz. A katonacsaládból származó, és magánemberként már régóta tapasztalt pilóta nagy tervekkel vágott neki a katonai karriernek, amely azonban nem indult könnyen: jelentkezését visszautasították, mivel testsúlya túl alacsony volt a pilótákra vonatkozó előírások szerint.

13426

Stewart azonban nem hagyta annyiban a dolgot és a következő időszakban tésztával és steakkel tömte magát annak érdekében, hogy elérje a szükséges testtömeget. 1941 márciusában végül siker koronázta erőfeszítéseit, és a Kalifornia állambeli Moffet Field katonai bázison megkezdődött a kiképzése. A háború során 20 éles bevetésen vett részt és kitüntetésekkel gazdagon „kidíszítve”, ezredesi rangban szerelt le.

Jackie Coogan

Jackie Coogan karrierje Charlie Chaplin oldalán kezdődött, amikor A kölyök című filmben nyújtott alakításával az Egyesült Államok első gyereksztárja lett. Később leginkább az 1960-as évekbeli Addams család Fester bácsijaként szerzett magának világhírnevet.

13431

Tapasztalt pilótaként a japán támadást követően azonnal jelentkezett a légierőhöz. 1944 márciusában hajtotta végre legjelentősebb haditettét, amikor részt vett a Broadway hadműveletben. A bevetés során amerikai pilóták egy csoportja beszállította a brit-indiai hadsereg egy speciális egységét, az úgynevezett csinditeket Burmába, hogy ezzel szövetségesek megvethessék a lábukat a japán vonalak mögött.

Tony Curtis

A magyarországi zsidó kivándorlók gyermekeként született Tony Curtis, a Van aki forrón szereti című film sztárja ugyancsak a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált. Színésztársaival szemben azonban nem a légierő kötelékében, hanem a víztükör másik oldalán, egy tengeralattjáró legénységének tagjaként tevékenykedett.

13432

Curtis 1945 szeptember 2-án ott volt a USS Proteus fedélzetén a Tokiói-öbölben, ahol tanúja volt a japánok kapitulációjának is.

Clark Gable

Clark Gable az 1930-as évek amerikai filmművészetének legnagyobb alakja volt, gyakran csak úgy emlegették mint „Hollywood királyát.” Leghíresebb alakítását az Elfújta a szél című film főszereplőjeként nyújtotta 1939-ben. Gablet egy személyes tragédia fordította a sereg felé, amikor 1942-ben harmadik felesége egy repülőbalesetben elhunyt. Ezután egy táviratban személyesen fordult Roosevelt elnökhöz, hogy engedje meg számára, hogy csatlakozzon a hadsereghez. Az akkor 40 éves színészóriás a légierő kötelékében számos fontos bevetésen vett részt a háborús évek alatt.

13430

Gable – aki kollégáival ellentétben az európai fronton szolgált – Németországban sem volt ismeretlen. Egyik legnagyobb rajongója pedig nem volt más, mint maga Adolf Hitler, aki 5 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki elfogja és sértetlenül Németországba szállítja kedvenc színészét. A terv azonban sosem valósult meg, így végül Gable 1944-ben leszerelt és biztonságban tért haza az Egyesült Államokba.

Forrás: Múlt-kor.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább