„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Szobor lett az ikonikus jaltai fotóból

Sztálin, Churchill és Roosevelt híres 1945. februári találkozójáról készült fotó nyomán megformált emlékművet avattak csütörtökön az Európa sorsát fél évszázadra meghatározó jaltai értekezlet 70. évfordulója alkalmából a Krím félszigeti üdülőhelyen.

Szobor lett az ikonikus jaltai fotóból

A tíztonnás, mintegy hat méter hosszú és három méter magas bronz emlékművet az orosz himnusz kísérete mellett leplezték le a jaltai Livádia-palota közelében, ahol a második világháború jövőbeni győztesei 1945. február 4. és 11. között tanácskoztak. Az emlékműavatáson Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának, a dumának az elnöke is részt vett.

Joszip Sztálin szovjet vezető, Franklin Roosevelt amerikai elnök és Winston Churchill brit kormányfő a jaltai értekezleten döntötte el Európa jövőjét a következő ötven évre. Sztálin szobra 3,3 méter, tíz centiméterrel magasabb, mint Roosevelté és Churchillé, holott a valóságban az amerikai és brit vezető magasabb volt nála.

A szobor felállítását bírálták a Sztálin parancsára a nácikkal való kollaborálás vádjával 1944-ben deportált krími tatárok. A népcsoport tagjai, akiknek visszatérését a félszigetre a peresztrojka után engedélyezték, és Ukrajna függetlenné válása - 1991 - után ukrán állampolgárok lettek, ellenezték a félsziget márciusi orosz bekebelezését.

Forrás: Múlt-kor.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább