„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A két nép közötti szoros barátság a lengyel identitás része

A mai nap nem az első lépcsőfok a magyar és lengyel múzeumok közötti együttműködésben - hangsúlyozta dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka június 26-án azon az ünnepségen, amelyen egy lengyel gyártmányú Mors típusú géppisztolyt adott át Radoszlav Sikorszki lengyel külügyminiszternek.

A rendezvényen - amelyen részt vett Martonyi János külügyminiszter, valamint Roman Kowalszki Lengyelország budapesti nagykövete is - a múzeum parancsnoka kiemelte: a műtárgynak számító géppisztoly kivitelezése, és története is egyaránt különleges, szerte a világon összesen három darabot tartanak számon belőle.

him 01

Bár a fegyver pontos krónikája nem ismert, valószínűsíthető, hogy 1939-ben, Lengyelország német megszállása után került magyar területre, a közös határon átözönlő menekültekkel együtt, akik előtt a magyar kormány megnyitotta a határt, menedéket nyújtva többek között a később Angliába távozó lengyel hazafiaknak is. Az ide érkező lengyel katonák nem tarthatták meg fegyvereiket, így kerülhetett a géppisztoly magyar kézbe, a második világháború után pedig múzeumba.

Kovács Vilmos hozzátette: fontosnak tartja a múzeumok közötti együttműködést. Nagyszerű eredménynek tartja a géppisztoly kölcsönadását, és reméli, hogy a jövőben lengyel múzeumokból is érkeznek majd hasonló programok keretében magyar műtárgyak.

him 02

Martonyi János beszédében kiemelte: ez a fegyver jelképezi a két ország kapcsolatát, amelyet semmiféle történelmi vagy politikai helyzet nem bonthat meg. Utalt rá, hogy az akkori helyzetben, Németország politikai szövetségeseként mekkora nyomás nehezedett a magyar kormányra. A németekkel szembehelyezkedve nem engedélyezték a Lengyelország lerohanására induló német csapatok átvonulását az ország területén, illetve befogadták a határon át menekülő, mintegy 130 ezer fős, katonákból és polgári személyekből álló csoportot.

Radoszlav Sikorszki külügyminiszter válaszában elmondta: nincs olyan lengyel, aki ne tudná, milyen szívélyes fogadtatásban részesültek itt egykor a menekültek. Hozzátette: a két nép közötti szoros barátság a lengyel identitás része.

him 03

Az ünnepség végén a lengyel külügyminiszter kitüntetést adott át dr. Kovács Vilmos ezredesnek, elismerve érdemeit a közös programok szervezésében, illetve Magó Károly zászlósnak, a Magyar Roncskutató Egyesület titkárának, valamint Galambos Gábornak, a Magyar Roncskutató Egyesület tagjának. Ők egy második világháborús angol Halifax bombázó felkutatásában működtek közre, melyben lengyel legénység lelte halálát.

Magó Károly elmondta, az utánpótlást szállító gép Bácsbokod mellet zuhant le 1944-ben, ahol a helyi SS parancsnok nem engedte meg, hogy a legénységet eltemessék. A roncskutatók a gép darabjait, és a hajózók földi maradványait is megtalálták. „Minden katonának, nemzetiségtől függetlenül jár a végtisztesség, és mindent megteszünk azért, hogy aki a háború forgatagában ezt nem kaphatta meg, utólag részesülhessen benne" - tette hozzá a zászlós.

Fotó: Szikits Péter (HM HIM)

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább