„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Félt Agatha Christie-től a brit titkosszolgálat

A paranoia lett úrrá a brit titkosszolgálat munkatársain, amikor a kezükbe vették Agatha Christie 1941-ben megjelent krimijét, ugyanis attól féltek, hogy a regényben szereplő egyik karakter leránthatja a leplet a hétpecsétes titok övezte kódfejtő programjukról, amelynek a német Enigma-kódrendszer feltörését is köszönhették.

agatha christie brit

A helyszín Anglia, az időpont a második világháború. A szigetországba menesztett német ügynökök már javában dolgoznak azon, hogy a küszöbönálló inváziót előkészítsék. A brit titkosszolgálat egyik embere ekkor egy balesetnek álcázott gyilkosságban életét veszti. Utoljára még elmondja megbízóinak, hogy az Angliában levő német ügynökök vezetőjének kódneve vagy N vagy M, és hogy egy üdülőhelyen, Leahampton csendes városában tartózkodik.

Majdnem a frászt hozta Alfred Dilwyn “Dilly” Knoxra a krimi koronázatlan királynője, Agatha Christie, amikor 1941-ben kiadta N or M (N vagy M) című, magyarul 1975-ben, Göncz Árpád fordításában megjelenő nagy sikerű regényét. Knox ugyanis a brit titkosszolgálat egyik vezető kódtörője volt, a szervezet pedig azért aggódott, hogy a regényben szereplő Bletchley őrnagy neve nem fedi-e fel kilétüket – olvasható a témával foglalkozó legújabb könyvben, a The Codebreakers of Station X című kötetben.

A második világháború ideje alatt a központ több mint 10 ezer embert foglalkoztatott azzal a céllal, hogy a titkosított német üzeneteket megfejtsék. A Bletchley Parkban dolgozó kódfejtőknek sikerült feltörniük a németek híres-hírhedt Enigma-kódrendszerét, aminek köszönhetően a brit parancsnokok számára nyílt titokká vált, hogy mire készül a náci Németország Anglia ellen.

Az MI5 vezetését rendkívül aggasztotta, hogy az akkor már befutott írónő tud-e bármit is a Bletchley Parkban folyó munkáról. A titkosszolgálat ekkor berendelte az Agatha Christie-vel tudvalevően jó kapcsolatot ápoló Knoxot, de a férfi azt hajtogatta, hogy a félelmeknek semmi alapjuk nincsen. A nyomozók féltek attól, hogy ha az írónőt fogják vallatóra, akkor azonnal lelepleződnek, ezért Knoxot kérték meg a nem túl hálás feladatra.

A két jóbarát az írónő Courn’s Wood-i otthonában találkozott, ahol Knox arról kérdezte Christie-t, hogy miért Bletchley-re keresztelte egyik karakterét. Az írónő válaszul elmagyarázta, hogy éppen Oxfordból tartott Londonba, amely út során a vonat váratlanul sokat vesztegelt Bletchley-ben – így „bosszúból” esett a választása Bletchley-re a regény egyik legkevésbé szerethető szereplőjének névválasztásakor, idézte fel a történetet a The Telegraph brit napilap.

Forrás: Múlt-kor


Ezeket olvastad már?


 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább