A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Don-kanyar katonái bátran, hősiesen teljesítették feladatukat

Sztélét és lobogót avattak Pákozdon

Ez az emlékoszlop és a nemzeti lobogó legyen figyelmeztető jel arra nézve, hogy miként tudjuk elkerülni azokat a nemzeti sorscsapásokat, amelyeket a múltban elszenvedtünk – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor vezérezredes Pákozdon, január 12-én.

pakozd1

A nemzeti emlékhelyet jelölő, Zsigmond Attila tervei alapján készült emlékoszlopot és nemzeti lobogót avattak a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulóján, a pákozdi Katonai Emlékparkban. Avatóbeszédében Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: a sztélé hűen jelképezi e katonai emlékpark, nemzeti emlékhely szerepét a nemzet sorsában. „Irányt mutat számunkra a nemzeti emlékhely. Jelképezi azt az utat, amelyet a magyar nép és a Magyar Honvédség az elmúlt csaknem százhatvanöt évben végigjárt. A haderő itt, Pákozdon az első győztes csatájával hirdette: itt vagyok, megszülettem, érted vagyok, Magyarország” – fogalmazott Benkő Tibor.

A doni katasztrófáról szólva a vezérezredes aláhúzta: a mai napon emlékeznünk kell „a honvédsereg Mohácsára”, a Don-kanyar katasztrófájára. Emlékeztetett mindenkit: a katonák bátorsággal, hősiességgel és helytállással teljesítették feladatukat. Hozzátette: nem szabad összemosnunk az akkori politikai szándékot a frontra küldött katonák akaratával.

pakozd2

L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerint azért emelték a nemzeti emlékhelyek sorába a katonai emlékparkot, mert a nemzet fogalma és a honvédelem fogalma egymástól elválaszthatatlan. „Ennek az emlékhelynek a honvédelem fogalma mellett a hazaszeretet is fontos hívószava” – közölte az államtitkár.

Szakály Sándor hadtörténész köszöntőjében elmondta: a Kárpát-medencében 1100 éve él egy nemzet, amelynek kötelessége nemzeti múltjára emlékezni, és kötelessége mindazokról megemlékezni, akik tettek arról, hogy a következő 1100 évben is éljen nemzet e földön. „Sokan megirigyelhetnék ezt a nemzeti múltat. Jelképezze a nemzeti összetartozást ez a nemzeti emlékhely is” – fűzte hozzá.

pakozd3

A sztélét Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, L. Simon László és Szakály Sándor leplezte le.

Fotók: a szerző felvételei

Forrás: honvedelem.hu


Ezeket olvastad már?


Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább