„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Látogathatóak lettek Hitler megalomán alagútjai

Három hatalmas alagút nyílt meg Berlin közepe alatt augusztusban, amelyek félelmetes bepillantást nyújtanak, hogy milyen is lehetett volna Adolf Hitler náci Németországa, Germania új fővárosa.

berlA 16 méter magas alagutakat 1938-ban egy földalatti szállítóhálózat első elemeiként építették azon koncepció keretein belül, amelynek során Albert Speer újratervezett fővárosa is elkészült volna.

A sétányokat, tereket és hatalmas épületeket is tartalmazó tervek azonban a második világháború miatt sosem váltak valóra, így nem készülhetett el az a hatalmas csarnoképület sem, ahol egyszerre 180 ezer ember hallgathatta volna a Führer beszédét.

A Tiergarten park alatti 90-220 méter hosszúságú alagutak a kiépítendő út- és villamoshálózathoz alkalmazkodtak volna. A világháború után a brit csapatok a megosztott Berlinben lezárták az alagutakat, azokat csak 1969-ben fedezték fel újra, bár akkor is zárva maradtak. 1990-ben, a város egyesülését követően Berlin tulajdonába kerültek.

1997-ben a hasonló örökségeket gondozandó létrehozták a Földalatti Berlin Szövetségét, amely azóta a város elhagyott, és kevéssé ismert bunkereibe szervez rendhagyó kirándulásokat. A második világháború közel ezer óvóhelyéből - ahol akkor 800 ezren éltek - ma igen sok nagyon jó állapotban van, egyes helyeken a falakon még mindig az egykori propaganda poszterek láthatók, és van ahol interaktív kiállítások várják a látogatókat.

A meglepően jó állapotban lévő alagutak ma igazi szenzációnak számítanak, nem is csoda, hogy a német lapok szinte mindegyike méltatta Dietmar Arnold történészt, aki egy bunkertúra keretében mutatta be a sajtó munkatársainak a nagyszabású helyszínt. Bár földalatti labirintus a nagyközönség számára az esetek többségében zárva van, néha mégis fogadnak egy-egy csoportot.

 Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább