„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A roma holokausztra emlékeztek

Az elfeledett roma holokauszt emlékezete címmel tartott konferenciát az Európai Roma Információs Iroda Brüsszelben.

Járóka Lívia európai parlamenti képviselő - mint közleményében kiemelte - beszédében figyelmeztetett, hogy a romák történelmével kapcsolatos tudatlanság nagyban hozzájárul a romákkal szembeni előítéletekhez, és az elfogadás akadályát képezheti. Szerinte ezért támogatni kell azokat a kutatásokat, amelyek a romák és a többségi társadalmak évszázados együttélését mutatják be.

A rendezvényen az uniós intézmények mellett az EBESZ és az ENSZ is képviseltette magát. Járóka Lívia kiemelte: kötelességünk megemlékezni a roma holokauszt, azaz a Porrajmos (szó szerint: elemésztés) áldozatairól, hiszen széles körben még ma sem ismert, hogy romák százezreit gyilkolták meg a II. világháború során, közülük sok ezret megsemmisítő táborokban.

A roma származású magyar képviselő emlékeztetett: egyetlen napon, 1944. augusztus 2-án, amikor Himmler parancsot adott az auschwitzi cigánytábor felszámolására, négyezer romát, köztük nőket és gyerekeket gyilkoltak meg. Ezért a Cigány Világszövetség 1972-ben elfogadott javaslata alapján világszerte ezen a napon emlékeznek a roma holokausztra.

Járóka Lívia elmondta: bár Helmut Schmidt német kancellár 1982-ben elismerte a romák elleni népirtás tényét, a zsidó holokauszt árnyékában sokáig ismeretlen maradt a Porrajmos. Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő támogatásban részesülhessenek azok az egyetemek, tudományos társaságok és kutatóintézetek, amelyek segítenek a romák által hosszú történelmük során átélt viszontagságok feltárásában és bemutatásában.

"A kirekesztés és üldöztetés sötét napjaira emlékezvén közös történelmünk felemelő pillanataiból kell erőt és reményt merítenünk, hogy összefogva méltóságteljes, együtt lélegző közösséggé válhassunk. Mert ahogy közös a múltunk, úgy közös lesz a jövőnk is" - fogalmazott Járóka Lívia.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább