A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Fiat G.50 'Freccia' vadászgép

A Fiat G-50 Freccia ("Nyíl") olasz vadászrepülőgép az első saját gyártású egyfedelű vadászgépe volt az olasz hadseregnek. A II. világháború előtt és a háború elején az olasz légierő egyik legismertebb típusa volt, amelyet széles körben alkalmaztak a spanyol polgárháborúban, majd a mediterrán hadszíntéren. Evolúciós szempontból - egyebek közt a Hawker Hurricane-nel együtt - összekötő láncszemet alkotott a korábbi kétfedelű és a későbbi önhordó egyfedelű gépek között. A pilótafülkénél felmagasodó törzsrész, az egész törzs szerkezete még a kétfedelű ősökre utal, míg a futómű-behúzó mechanizmus és a teljesen áttervezett szárny már a jövőbe mutat. Az 1937. február 26-án először repülő gépből összesen 791 darab került gyártásra. A Fiat gép nem teljesen hasznavehetetlen voltát bizonyították a finn pilóták is, akik ezzel a géppel repülve 101 szovjet gépet lőttek le két saját gép elvesztése mellett. Ám a háború alatt a technikai fejlődés olyan ütemű volt, hogy a könnyű fegyverzetű, kisteljesítményű vadászok a Ki-43-tól a Brewster Buffalo-n át a Fiat G-50-ig igen hamar kikoptak az első vonalból.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 7,80 m

  • Magasság: 2,96 m

  • Fesztávolság: 11,10 m

  • Hatótáv: 672 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 10 750 m

  • Szerkezeti tömeg: 1965 kg

  • Felszálló tömeg: 2400 kg

  • Csúcssebesség: 421 km/h

  • Fegyverzet: két darab 12,7 mm-es Breda SAFAT géppuska

  • Hajtómű: 840 Le-s Fiat A74 RC38 csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább