„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Junkers Ju 188 bombázógép

A II. világháború kezdetére nagyjából már elkészültek a Junkers Ju 88 utódjának szánt Ju 288 tervei, de a program késett, emiatt 1941-ben szükségessé vált egy közbenső típus. A választás - a Ju 88B 1940-ben először repült prototípusából kifejlesztett - Ju 188-ra esett. A közepes bombázó repülőgépet 1942-ben állították szolgálatba, 1100 darab készült belőle, több változatban: a Ju 188 bombázógép, két 1776 LE-s Junkers Jumo 213A motorral; a Ju 188D, az előző altípus felderítő változata; a Ju 188E bombázógépekbe csillagmotorok kerültek a soros motorok helyett; a Ju 188S nagymagasságú zavarógép, a Ju 188T pedig nagymagasságú felderítő repülőgép volt. A különféle céloknak megfelelően sok további altípust is kipróbáltak vagy megterveztek, így például éjszakai vadász- és ellenséges terület felett bevetett meteorológiai felderítő repülőgépeket.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 15,06 m

  • Magasság: 4,46 m

  • Fesztávolság: 21,98 m

  • Hatótáv: 2480 km

  • Személyzet: 4 fő

  • Csúcsmagasság: 10 100 m

  • Szerk. tömeg: 9410 kg (felszálló tömeg: 14 570 kg)

  • Csúcssebesség: 544 km/h

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es forgatható gépágyú az orrban, egy 13 mm-es géppuska a toronyban a törzs tetején, egy 13 mm-es forgatható géppuska a pilótafülke hátsó részében, egy 7,92 mm-es iker géppuska az orr alatti gondolában és 3000 kg-os bombateher

  • Motor: két 1677 LE-s BMW 801D-2 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább