„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bloch MB.174 könnyű bombázógép

A Bloch cégnél 1936-ban kezdték tervezni az MB.170 többfeladatú katonai repülőgépet; az A.3 jelű változatot a hadseregnek futár- és megfigyelő feladatokra, míg az AB.2 jelűt bombázó-támadó repülőgépként. Az első MB.170-es 1938 februárjában repült, és a típust végül, MB.174 jellel, elsősorban felderítő és célkijelölő feladatokra, másodsorban pedig könnyű bombázógépként rendelték meg. Az MB.174A.2-nél megtartották az MB.170B.3 szárnyát, futóművét és motorját, viszont áttervezték a gép törzsét. Hátrább került a pilótafülke és a törzs orrát nagyméretű üvegezéssel látták el. A típusból csak 56 példány épült meg; Franciaországban - 1940 júniusában - az összeomlást megelőző harcokban játszottak mérsékelt szerepet. A típus néhány példányával a Vichy-légierő pilótái repültek.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 12,25 m

  • Magasság: 3,53 m

  • Fesztávolság: 17,88 m

  • Hatótáv: 1280 km 

  • Személyzet: 3 fő

  • Csúcsmagasság: 11 005 m

  • Szerkezeti tömeg: 5600 kg (felszálló tömeg: 7160 kg)

  • Csúcssebesség: 530 km/h

  • Fegyverzet: két 7,5 mm-es, mereven beépíteti géppuska a szárnyban, két 76,5 mm-es, forgatható géppuska a lövészállásban a törzs tetején, három 7,5 mm-es, hátratüzelő géppuska a törzs alján és 400 kg-os bombateher zárt bombaszekrényben

  • Hajtómű: két 1140 LE-s Gnöme-Rhöne 14N-48/49, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább