A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Amiot 143 éjszakai bombázógép

A francia légierő 1928 elején nappali és éjszakai bombázó-, valamint nagy hatótávú felderítő- és bombázókísérő-gépre írt ki pályázatot. Az Amiot 140 1931 áprilisában repült először, 1934 novemberétől gyártották Lorraine W típusú motorokkal, majd Gnöme-Rhöne csillagmotorokkal a gép típusjele ekkor Amiot 143 lett. Végül az Amiot 143M.4 típust 1935-ben állították szolgálatba, összesen 138 darab készült belőle. Később az eredeti Lewis géppuskákat 7,5 mm-es MAC 1934 típusra cserélték, meghosszabbították a gép orrát, és a korábbi ledobható pót- tankokat beépítették. A világháború kitörésekor az elavult típussal ugyan még mindig hat bombázóezred rendelkezett, de amikor az éjszakai bombázógépeket nappal vetették be, nagy részük odaveszett. A megmaradt gépeket kivonták az első vonalbeli szolgálatból, de a francia Vichy-kormány szállítógépeiként 1944-ig Észak-Afriká-ban szolgáltak. Utódja az Amiot 354 lett.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Hossz: 18,27 m

 • Magasság: 5,68 m

 • Fesztávolság: 24,55 m

 • Hatótáv: 2000 km

 • Személyzet: 4-6 fő

 • Csúcsmagasság: 7935 m

 • Szerkezeti tömeg: 6100 kg

 • Felszálló tömeg: 9100 kg

 • Csúcssebesség: 310 km/h

 • Fegyverzet: max. hat 7,5 mm-es géppuska meg 1600 kg-os bombateher zárt bombatérben és külső felfüggesztési pontokon.

 • Hajtómű: 2x870 LE-s (640 Gnöme-Rhöne 14 Kirs/Kjrs Mistral-Major típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább