„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Commonwealth Boomerang ausztrál vadászbombázó

Miután Ausztráliát igencsak fenyegette a veszély, hogy a japánok elszigetelik a hadászati eszközök exportálóitól, az ausztrálok saját fegyvertervezést és gyártást akartak létrehozni. A Boomerangot vadászgépként rendelték meg, és számos, a Wirraway-program során már gyártott alkatrészből és részelemből épült fel, beleértve az Ausztráliában licencben gyártott, nagyteljesítményű amerikai motort is. Az így létrejött Boomerang vadászbombázó repülőgép prototípusa 1942 májusában repült először, mindössze 14 hétre rá, hogy a tervet elfogadták. A Boomerang Mk I-esből 105 gépet adtak át 1942 júniusáig. Ezt a szériát 95 darab Boomerang Mk II követte, a változat csak kis részletekben tért el elődjétől. A Boomerangban sikeresen egyesült a megfelelő teljesítmény az erős fegyverzettel, a kis magasságban jó manőverezöképességgel és szilárd szerkezettel.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hossz: 7,77 m

  • Magasság: 2,92 m

  • Fesztávolság: 10,97 m

  • Hatótáv: 2575 km

  • Személyzet: 1 fő

  • Csúcsmagasság: 10 365 m

  • Szerkezeti tömeg: 2437 kg

  • Felszálló tömeg: 3742 kg

  • Csúcssebesség: 491 km/h

  • Fegyverzet: két darab 20 mm-es, mereven beépített gépágyú a pilótafülke előtt a törzsben, négy 0,303 hüvelykes, mereven beépített géppuska a szárnyban és 227 kg-os bombateher külső felfüggesztési pontokon.

  • Hajtómű: egy 1200 Le-s (895 kW) Pratt and Whitney R-1830-S3C4G Twin Wasp típusú, 14 hengeres, kétsoros csillagmotor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább