„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vickers Mk VI könnyű harckocsi

vickers_light_tank_mark_vi
 
A harckocsi terveit a 20-as években gyártott Carden-Loyd kis harckocsi alapján a 30-as években dolgozták ki. Gyártását 1936-ban kezdték meg, az utolsó (Mk VIC jelű) sorozat 1940-ben készült el. Legnagyobb példányszámban a Mk VIB típust gyártották. Elsősorban felderítési célokra alkalmazta a brit hadsereg, kihasználva gyorsaságát, fordulékonyságát és viszonylag kis súlyát. Nagy számban vetették be 1940-ben a franciaországi harcokban. Az észak-afrikai hadszíntéren is szolgált. A harci tapasztalatok alapján azonban hamar kiderült, hogy a típus tökéletesen alkalmatlan a modern had- viselésre. A jármű vékony páncélzatát bármi átütötte, géppuskája pedig mit sem ért az ellenséges páncélosok ellen. 1942-től fokozatosan kivonták a frontszolgálatból, bár a sziciliai partraszálláskor - érdekes módon - még alkalmazták.


TECHNIKAI ADATOK (Vickers Mk VIB)

  • Méretek - hosszúság 3,95 m; szélesség 2,07 m; magasság 2,25 mm

  • Súly: 4887 kg

  • Személyzet: 3 fő

  • Fegyverzet: egy 12,7 mm-es Vickers géppuska, vagy 1 db 7,7 mm-es Vickers géppuska

  • Páncélzat: 10-15 mm

  • Hatótáv: 200 km (úton)

  • Motor: egy 88 LE-s (66 kW) 6 hengeres Meadows ESTL benzinmotor

  • Teljesítmény: max. sebessége úton 52 km/h; gázlóképesség 0,60 m; lépcsőmászó képesség 0,61 m; árokáthidaló képesség 1,5 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább