„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

M26 'Pershing' nehéz harckocsi

pershing
A „Panther" és „Tiger" típusú német nehézharckocsik hadszíntéri megjelenése arra serkentette a szövetségeseket, hogy olyan páncélozott harcjárműveket gyártsanak, amelyek szembeszállhatnak velük. Az első használható amerikai nehézharckocsi, a 90 mm-es ágyúval felszerelt M26 Pershing. Azonban csak 1945 tavaszán jelent meg hadszíntéren. A 110 milliméteres páncéllal és 90 mm-es fő löveggel ellátot harckocsit előszeretettel emlegették a katonák a "Tigrisszelídítő" becenéven. A löveget egy öntvényként készült lövegtoronyba helyezték, nagy sebességű lövedékei még viszonylag jelentős távolságból is eltudták pusztítani a Tiger és Panther páncélosokat. Nagy előnye, hogy lövegstabilizátorának köszönhetően mindezt menet közben is megtehette. Nagyon későn állították hadrendbe, ekkor is összesen csak 20 darab érkezett Európába. Az egyetlen Európában megsemmisült M26 Pershing típusú amerikai nehéz harckocsi kilövéséért egy Nashorn páncélvadász (93. sPz.Jagd.Abt.) volt a felelős. A 3. páncélos hadosztály Pershingjét 250 méteres távolságból lőtték ki egyetlen lövéssel Niehl városka közelében, 1945. március 6-án.

TECHNIKAI ADATOK

  • Hosszúság: 6,34 m

  • Szélesség: 3,47 m

  • Magasság: 2,77 m

  • Súly: 41 892 kg

  • Legénység: 5 fő

  • Fegyverzet: 1 db 90 mm-es ágyú, 1 db 12,7 mm-es géppuska, valamint 2 db 7,62 mm-es géppuska

  • Motor: 470 lóerős Ford GAF V-8 motor

  • Sebesség: 48 km/h (úton)

  • Hatótávolság: 148 km

  • Páncélzat: 50-100 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább