„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Pz.Kpfw. VI "Tigris" (P)

Más néven VK4501(P) egy sikertelen kísérleti harckocsi volt amit a Porsche művek gyártott le Hitler megrendelésére. 1942-ben a tesztek alapján Henschel prototípusa sikeresebbnek bizonyult, így az ő Tigrise kapta meg Hitler bizalmát,és belőle gyártották a későbbi hírhedt páncélosokat is. A legtöbb legyártott Tigris(P) alvázát felhasználták későbbi típusok alvázaként, például Porsche "Elefántjai" is a Tigris(P) alvázait kapták meg.

1

Kezdetek: 1942 május 21.-én Henschel és Porsche is fel lettek kérve arra,hogy tervezzenek meg egy 45 tonnás nehéz harckocsit,melynek elsődleges fegyverzete 88 milliméteres KwK L/56-os löveg legyen (melyet a híres 88 milliméteres légvédelmi lövegből alakítottak át). Mindkét harckocsi prototípus a Krupp által legyártott tornyot használta fel. Porsche a  VK3001(P) nevű közepes harckocsi prototípusának több alkatrészét is felhasználta a Tigrisének tervezésekor.

Porsche harckocsija egy iker léghűtéses diesel Porsche 101/1 típusú motor hajtotta,ami a harckocsi hátsó részén volt elhelyezve. A harckocsit mozgását két elektromos generátor biztosította volna,az egyik a motort, míg a másik a lánctalpakat hajtotta. A rendszer megbízhatatlan volt,sokszor leállt a harckocsi. Ez és a manőverező képesség hiánya miatt nem Porsche,hanem Henschel Tigrise nyerte meg a kiírt pályázatot. Porsche a legyártott Tigris(P) alvázakat felhasználta a Ferdinand és az Elefánt nehéz páncél elhárító lövegek és a VK4502(P) nehéz harckocsi prototípus tervezésekor.

2

Ugyan nem sokan tudják,de a II. világháborúban vetettek be egy Tigris(P)-t,ami a Ferdinandokkal és Elefántokkal feltöltött 653. Páncélvadász Osztály parancsnoki harckocsi szerepét kapta meg.1944 áprilisában állították szolgálatba(1944 júniusában semmisült meg).

Kialakítás: Ferdinand Porsche harckocsiját 12 db futógörgővel látta el,amik a 640 mm széles lánctalpakat hajtották meg. A harckocsi súlya 57-59 tonna között ingadozott(felszereltségtől függően),ezt a súlyt a lánctalpak 1,06kg/cm arányban osztották el.

A két léghűtéses 10 cilinderes Porsche 101/1 motorokat a Siemens-Schuckert 500 VA hajtotta meg. A rendszer nagy előnye az volt,hogy az átviteli rendszer kihagyhatóvá vált,így a harckocsiban egy 3 sebességes rendszer irányította a mozgást. A harckocsi 520 liter üzemanyagok volt képes magával vinni,ez 80(!) kilométerre volt körülbelül elég.

Paraméterek:

  • Típus: Nehéz harckocsi

  • Gyártó: Porsche, Németország

  • Legyártott mennyiség: 1 db parancsnoki harckocsi

  • Tömeg: 59 tonna

  • Hosszúság: 9,34 méter

  • Szélesség: 3,38 m

  • Magasság: 2,80 m

  • Személyzet: 5

  • Páncél vastagság: 80–200 milliméter

  • Főfegyverzet: 8.8 cm KwK 36 L/56 páncéltörőlöveg

  • Másodlagos fegyverzet: 2 x 7.92 mm MG 34 géppuska

  • Motor: 10 Cilinderes Porsche 101/1 320 lóerős motor

  • Sebesség: 40 km/h

Írta: Füstös András (Banditos)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább