„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Szebeny-féle harckocsi vadász (tervezet)

1940-ben Bartha Károly honvédelmi miniszter vetette fel, egy 80 mm űrméretű légvédelmi löveg, vagy tábori ágyú Nimród alvázra történő szerelésének az ötletét. Az ágyú méretei és a lövés utáni erőhatás miatt nem a legkompatibilisebb szerkezetet adná, ha harckocsiba próbálnák meg beépíteni. Természetesen, ha a Nimródra akarnák felszerelni, le kell mondani a forgatható toronyról, és további átépítésekre lenne szükség. A szakértők nem javasolták a kísérletezést, de a miniszter megbízta Szebeny György mérnököt a feladattal. Ennek a lövegnek a feladata az 50 mm páncélzatnál vastagabb harckocsik hatástalanítása lett. A tervek szerint, az átépítés során lemondtak a forgathatóságról, és a légvédelmi funkcióról is, de cserébe a zárt tornyot páncélzattal látták el. Ez volt az elképzelés, de a konstrukció máshogy alakult.  Szebeny 1941 áprilisában bemutatta a szerkezetet, amelyet a légvédelemre is alkalmassá tett. A löveg képes volt ellátni feladatát, de a futómű nem. A 8 tonnás Toldihoz tervezett futóművet, már így is megterhelték, nem hogy a 11 tonnás Nimród mozgatásáról tudjon gondoskodni, főleg az átépítés után.  A Szebeny-féle elképzelés a plusz 20-30 mm páncélzattal, a 100 darabos lőszerrekesszel még két tonna többletet jelentett volna. A végső döntést az hozta meg, hogy a számítások alapján a harckocsi vadászra szánt 45 ezer pengő helyett 276 ezerbe került volna, és 1944 vége előtt nem készültek volna el vele. A miniszter 1942-ben megszüntette a projekt támogatását.

Forrás:  Bonhardt A – Srhidai Gy – Winkler L.: A Magyar Királyi Honvédség Fegyverzete ,  Zrínyi Kiadó, 82. oldal

írta: Zeki

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább