„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Oyodo könnyűcirkáló

A modern japán könnyűcirkálók új generációjának első és egyben utolsó képviselője lett az Oyodo, az Agano-osztály javított és megnövelt méretű továbbfejlesztése. Az eredetileg 8 egységből álló hajóosztályból csupán a névadó hajó készült el, mint a legkorszerűbb japán könnyűcirkáló. 1941-ben a kurei hajógyárban kezdtek el építeni, 1942. április 2-án bocsátották vízre és 1943-ban állítottak szolgálatba. A tengeralattjáró-vadász/felderítő feladatokra létrehozott hajó elrendezése érdekes képet mutat: fő fegyverzetét (2x3 db 155 mm-es löveg) - csakúgy mint pl. a brit Nelson-osztályon - a hajó elejére koncentrálták, szabadon hagyva a tatot 2-6 db felderítő hidroplán befogadására. Szolgálatba állítását követően Truk környékén került bevetésre, majd 1943 decemberében erősítést kísért és szállított Rabaulba. 1944 januárjában Truk közelében amerikai repülőgépek megrongálták, előbb Palauba, majd 1944 márciusában Szingapúrba vonták vissza. 1944. október 25-én a Cape Enganó-i csata során Ozawa tengernagy zászlóshajója, miután az a súlyosan sérült - és később el is süllyedő - Zuikaku hordozóról az Oyodora helyezte át parancsnokságát. Ezt a csatát ugyan sértetlenül megúszta, de 1944 novemberében amerikai gépek már súlyosan megrongálták, és végül mint a japán flotta nagy részével, vele is repülőgépek végeztek a kurei kikötő ellen intézett légitámadás során 1945. július 28-án.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1942

  • Vízkiszorítás: 8164 t (üresen); 11 433 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 192,1 m - szélesség: 15,6 m - merülés: 5,95 m

  • Sebesség: 35 csomó (64 km/h)

  • Személyzet: 776 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 gőzturbina - 110 000 LE

  • Hatótávolság: 19 610 km, 18 csomó (33 kilométer/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 6 db 155 mm-es (2×III-/60) és 8 db 100 mm-es (4×II-/65) ágyú, valamint 18 db 25 mm-es (6×II) légvédelmi gépágyú (1943.) + 6 db hidroplán (1943)

  • Páncélzat: övpáncél 60 mm, fedélzet 30-50 mm, lövegtornyok 25-30 mm, barbetták 40 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább