„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Diktátorok furcsa hobbijai

Férfi aktképek és Disney-figurák rajzolása, hegedülés, bizarr fotóalbum készítés, romantikus novellák írása, na és persze filmek és sport minden mennyiségben - így kapcsolódtak ki a világ legismertebb diktátorai.

Sztálin férfiaktjai

sta

Sztálin egyik életrajzírója azt írja könyvében, hogy a szovjet pártfőtitkár egyetlen hobbija a kerti munka volt. 1949-ben például, amikor a lengyel származású Konstantin Rokosszovszkijt (Lengyelország marsallja és védelmi minisztere) Sztálin dácsájába invitálta, a Generalissimus személyesen fáradt ki a kertbe, ahonnan Rokosszovszkij legnagyobb meglepetésére egy csokor fehér rózsával tért vissza. Sztálin a csokrot Rokosszovszkijnak adta hálája jeléül, amiért a férfi szülőföldjét szolgálta.

Sztálin a rajzolásnak is hódolt. A pornográf stílusjegyeket magán viselő, meztelen férfiakat ábrázoló rajzainak autenticitását hivatalosan is megerősítették, orosz pszichológusok pedig azóta már azt is megállapították, hogy a műveken nincs semmiféle homoszexuális utalás.

Kim Dzsongil: Jordan és Godzilla

kim

A néhai észak-koreai diktátor, a tavaly elhunyt Kim Dzsongil igazi filmőrűlt volt, személyes gyűjteménye 20 ezer darabot számlált. Filméhségét egy ízben úgy kívánta csillapítani, hogy 1978-ban elraboltatta a neves dél-koreai rendezőt, Shin Sang-okot, akinek azt parancsolta, hogy készítse el a Nyugaton nagy sikerű Godzilla koreai változatát, a Pulgasarit. Eme ínyenceknek szóló darab után meg se lehet lepődni azon, hogy a koreai diktátor kollekciójában egyaránt ott volt James Bond és Daffy Duck, aminek élvezését az évente 700 ezer dollár értékben importált konyak garantálta.

Kim Dzsongil talán ennél is jobban szerette a kosárlabdát, kedvenc játékosa – ki más – a chicagói Michael Jordan volt. Kim a hatszoros NBA-bajnok szupersztárt meg is hívta Phenjanba egy baráti mérkőzésre, ennek komolyságát azonban erősen kétségessé teszi az állandóan szürke ballonkabátjában járkáló (divat)diktátor sportosnak csak a koreai lakájmédia révén nevezhető alakja. Mindenesetre Kim állítólag halála napjáig kérdezgette környezetétől, hogy Jordan elfogadta-e a nagylelkű invitálást.

Kim Dzsongil gyermeki lelkesedését Madeleine Albright amerikai külügyminiszter 2000-es látogatása hűtötte le, aki az észak-koreai vezérrel való találkozása során csupán egy Jordan által szignált labdát tudott átnyújtani a népszerű sportot állítólag sajátos szabályokkal játszó Kedves Vezetőnek.

Hitler mesevilága

hitt

Hitler művészetszeretete nem új, az viszont csak az utóbbi években vált ismertté, hogy a Führer előszeretettel rajzolgatott mesefigurákat. Jóval hatalomra jutása előtt Hitler Bécsről készített rajzokat próbált rásózni a turistákra, hogy így keresse meg napi betevőjét, s kétszer is elutasították, mikor az osztrák főváros Szépművészeti Akadémiájára jelentkezett. Nagy rajongója volt a hollywoodi filmeknek is, amelyeket magán mozijában tekintett meg; egyik kedvence – amelyről azt állította, hogy minden idők legnagyobb filmje – egy német tündérmese adaptációja, Walt Disney Snow White című alkotása volt.

2008-ban napvilágot látott, hogy eme két passzióját esetleg ötvözhette is, amikor egy norvég művészeti galéria tulajdonosa rálelt egy Hitlernek tulajdonított, képregényfigurákat (A hét törpe, Pinokkió) ábrázoló rajzra. A Disney iránt érzett rajongás szűkebb pátriájában is szemet szúrt, Joseph Goebbels például Mickey Mouse-os kellékeket adott át főnökének, ami – írja naplójában Goebbels – igen jól esett Hitlernek.

Szaddam, a romantikus

sad

2001-ben szemfüles CIA-ügynökök egy londoni arab könyvesboltban egy novellára lettek figyelmesek, amely a Zabibah és a király címet viselte, rajta a szerző nevével: S. Hussein. A Zabibah és a király egy allegorikus mű, amely Irak történetéről szól, s az ókorban (mások szerint az öbölháborúban) játszódik, ahol az igazságos király (ez lenne Szaddam) beleszeret az ő Zabibahjába (Irak). Az Istenről, a szerelemről és a versekről folyó dagályos dialógusok után a Király és Zabibah végül egymásba szeret.

A 160 oldalas romantikus mű igazi bestseller lett a közel-keleti országban, összesen kétmillió példányt nyomtattak az alig fél dollárba kerülő novellából. A kiadó Jonathon Earl Bowser kanadai művészt kérte fel, hogy készítsen illusztrációkat a kiadáshoz, amely angolul 2004-ben jelent meg. Egy húszrészes tévésorozat és egy musical is készült a novella alapján, sőt Szaddam Huszein kivégzése után két nappal a Youtube videomegosztó oldalra is felkerült, de 48 óra után eltávolították a jogsértő tartalmat.

Mussolini, a hegedűvirtuóz

umus

A magát életében intellektuális fölényben érző, kenyerét korábban újságíróként kereső Mussolini igazi művészetpártoló volt. Kiváló hegedűművész hírében állt, s állítólag minden reggel elolvasott egy versszakot Dantétól. Ha éppen nem Abesszínia meghódításán törte a fejét, akkor – Szaddam Huszeinhez hasonlóan – szívesen írt romantikus regényeket és fordított olasz klasszikusokat olaszról németre. A Ducéra rá is fért a pihenés, ugyanis – megalapozva ezzel a fasiszta mitológiának az erős vezetőről szóló alapját – naponta 18 órát dolgozott, de még vasárnap is ideje nagy részét munkával töltötte.

Kadhafi, a mániákus

kad

A Líbiát évtizedeken át vaskézzel irányító, az arab tavasz által elsöpört diktátor megannyi hóbortja közül csupán egyet emelnénk ki. Az Ezredes rajongott Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszterért, akiről saját kezüleg készített kreatív fotóalbumot, úgynevezett scrapbookot. Kadhafi Rice 2008-as líbiai látogatásakor potom 212 ezer dollár értékben ajándékokkal is elhalmozta nagyra becsült vendégét, állítólag egy gyémánt gyűrűt adott az amerikai külügyminiszternek, továbbá egy medált, benne a saját képmásával és az eszmei ámokfutását tartalmazó Zöld könyv egy dedikált példányát. Kadhafi – miután a Condi már foglalt volt – egyszerűen csak "Leezának" becézte a diplomatát.

A sportolók

fidel

Mások a sportot szerették. Fidel Castro, Kuba hat éve leköszönt nagyhatalmú vezetője elmondása szerint akár a profi baseball-karriert is választhatta volna, ha úgy alakul, hogy nem a forradalmi útra lép és a kommunizmust kezdi építeni országában. A véreskezű ugandai diktátor, Idi Amin könnyűsúlyú bokszbajnok volt, mielőtt a kelet-afrikai ország elnöke lett, a tavaly amerikai tengerészgyalogosok által likvidált langaléta terrorvezér, Oszama bin Laden pedig a röplabdáért élt-halt.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább