„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Az amerikai bocage harcmodor

A bocage normann eredetű szó, amelynek jelentése kisseb erdőséget, más értelmezésben parcellát jelent. Ez a szó megtalálható mind a francia mind az angol nyelvben.

Azok számára, akik a II. világháborúval foglalkoznak, a jelentése a D-napot követő normandiai sövényharcot jelenti. A francia gazdák előszeretettel használták a közel 3 méter magas sövényt birtokaik elkerítésére, gyakran húzódott egy alacsony töltés, amely terméskőből és földből állt.

 
bocage1.jpg
 

A normandiai harcok során ezek a sövények, kitűnő fedezéket biztosítottak a lövész, páncélos, tüzérségi csapatok számára. A németeknek veszteségeik minimalizálása érdekében muszáj volt megtanulniuk, álcázni járműveiket, mivel a szövetséges légierő ekkora már állandó fenyegetést jelentett.
 
Közvetlen a partraszállás után az amerikaiak (és szövetségeseik) az új terep és hatalmas kihívást jelentett és súlyos veszteségeket okozott. A sövények közötti réseken egy-két ember megjelenésekor egy-két fegyveres azonnal tüzet nyitott és megölte a nyílt területre lépőket. Abban az estben, ha nagyobb erő indult meg sokkal agresszívabb választ kaphattak a sövény túloldaláról.
Bocage_03.jpg
 

További problémát jelentett, hogy a már említett töltésekre ráhajtó harckocsik a „hasukat” mutatták az ellenség páncéltörő fegyvereinek, és így még könnyebbé vált a főként a Sherman tankok harcképtelenné tétele.
 
0000KODSH1a_vi.jpg
 

A harckocsik problémájának megoldása egyszerű volt. A 102. páncélos-felderítő század egyik őrmestere Curtis G. Culin rájött, hogy a parti akadályokat felhasználják oly módon, hogy egy „orrszarvú” szerű szerkezetet rögzítenek a harckocsi első részére, akkor a jármű nem fog felemelkedni, hanem eltolja maga előtt a földkupacot. A megoldás jellemző volt az amerikai seregre: valamit könnyen, gyorsan és nagy tömegben, magas használati értékel, kell előállítani. Miután a harckocsi alkalmassá vált a sövények leküzdésére, lehetőség nyílt a gyalogos-harckocsis vegyes hadviselésre, amely mindkét fegyvernem túlélési esélyeit javította.
 
DSC00502.JPG
 
 

Az ellenség számára a „rinocérosz” megjelenése az újdonság erejével hatott, és a Kobra-hadművelet alatt már jelentősebb (közel 800-1000 átalakított példány) ált rendelkezésre.
 
nop7.jpg
 

Összegezve elmondható, hogy a szövetségesek a nehéz terep, és a súlyos veszteségek ellenére is remekül meg tudták oldani a helyzetet, és ennek révén ki tudtak törni a normandiai hídfőből.
 


Írta: Tóth István Ákos

 

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább