„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Paul Schmidt: Hitler tolmácsa voltam

  • tolmacsa voltam

     

  • Kiadó: Gondolat
  • Megjelenés éve: 1971
  • Oldalszám: 399 oldal

Paul Schmidt 1923-ban lépett külügyi szolgálatba. Rövidesen a legközelebbről figyelhette meg a diplomáciai élet eseményeit. A nácik hatalomra jutását követően az Adolf Hitler és diplomatái által irányított tárgyalások tanújaként láthatta, miként sodródik Európa egyre közelebb egy újabb világháborúhoz, majd az ellenségeskedések megkezdése után jelen volt a háború kérdéseiről döntő értekezleteken, tanácskozásokon is. Könyvét, mely először 1949-ben jelent meg, több nyelvre is lefordították, mondhatni, a második világháborúhoz kapcsolódó memoárok egyik „bestsellere” lett.

A könyvet csak ajánlani tudom, igazán különleges olyan szövegből tájékozódni Hitler tárgyalásairól, amit egy szemtanú vetett papírra. Megismerhetjük jelenlétében lezajlott tárgyalások körülményit. Részletesen ír a világ sorsát befolyásoló müncheni konferenciáról: „(...) Délután két óra előtt együtt ültem Hitlerrel, Chamberlain-nel, Mussolinival és Daladier-val, valamint Ribbentroppal, Cianoval, Wilsonnal és Alexis Léger-vel, a francia külügyminisztérium államtitkárával(...) És megkezdődött a történelmi jelentőségű müncheni konferencia. (...)” Betekintést nyerhetünk a konferenciákra, ahol Mussolinival egyeztetett, vagy Molotov szovjet külügyi népbiztos, a „matematikus” látogatásába, a Francoval lefolyt egyetlen találkozásának párbeszédeibe, továbbá Horthyval lefolyt, Magyarország szempontjából jelentős 1944 tavaszi találkozásának eseményeibe és végül Hitler utolsó találkozójába is, amikor is Szálasi volt vendége Berlinben.

Nem csak azért érdekes olvasmány, hogy megtudjuk milyen szavak, mondatok hangzottak el egy-egy megbeszélésen, hanem fény derül Hitler és tárgyalópartnere közötti személyes viszonyra is és egyéb tényezőkre is.

Veres Marcell Vencel (Marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább