„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Magyar kormányküldöttség koszorúzott a Don-kanyarban

A megbékélés és a magyar-orosz párbeszéd jegyében koszorúzott január 26-án, szombaton a Don-kanyarban lévő magyar temetőben és szovjet emlékműnél a magyar kormányküldöttség.

A delegáció tagjai az orosz ortodox egyház helyi képviselőivel tartott közös, ökumenikus istentiszteleten emlékeztek meg a 2. magyar hadsereg doni tragédiájáról és a második világháborús keleti fronton elesettekről - mondta el az MTI-nek Keskeny Ernő miniszteri biztos, a Külügyminisztérium Kelet-európai és Közép-ázsiai főosztályának vezetője.

A kormányküldöttség: Farkas Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, Keskeny Ernő miniszteri biztos, Bíró László katolikus tábori püspök, Kiss Szilárd, a moszkvai magyar nagykövetség attaséja a Rudkinóban lévő magyar katonai temetőben, valamint Gremjacsjéban, a Don-kanyar fölött magasodó honvédő háborús szovjet emlékműnél is koszorút helyezett el a doni-áttörés 70. évfordulója alkalmából. Ezt követően a delegáció Szergij voronyezsi és boriszoglebszkiji metropolitával találkozott.

puspok 01

A megemlékezésekre Moszkvából Voronyezsbe utazott Szergej püspök is, az orosz ortodox egyház moszkvai patriárkátusa külügyi osztályvezetőjének, Ilarion metropolitának a megbízottja is - hívta fel a figyelmet Keskeny Ernő.

Magyar részről Bíró László tábori püspök mondott imát és beszédet a rudkinói II. Magyar Központi Katonai temetőben. A katolikus egyház és a honvédség képviselője az MTI-nek arról számolt be, hogy a voronyezsi székesegyház püspöke a szovjet háborús emlékműnél a Szentírásra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlévők a megbékélés jegyében vannak együtt.

puspok 02

Bíró László a magyar katonai temetőben hangsúlyozta: nagyon sok ember munkájának gyümölcse az, hogy együtt gyászolhatnak, emlékezhetnek és együtt mondhatnak köszönetet azoknak az egyszerű orosz családoknak, akik sokszor utolsó falatjukat is megosztották a visszavonuló magyar katonákkal.

„Abban, hogy több mint százezer magyar visszatérhetett otthonába, nagyon-nagy része volt az orosz embereknek, akik nem az ellenséget, hanem a segítségre szorulót látták a visszavonulókban" – mondta a magyar tábori püspök. Hangsúlyozta: „végre eljutottunk a közös gyászhoz, a közös megemlékezéshez és a közös imádsághoz. Küzdelem van abban, hogy közösen emlékezhettünk".

Fotó: mospat.ru

Forrás: honvedelem.hu

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább