„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Horogkeresztes harang miatt zúgolódnak a németek

A Hermann Göring emlékére állított, horogkeresztekkel díszített harang egészen addig hidegen hagyta az észak-németországi Tümlauer-Koog lakóit, míg a tartományi kormányzó fel nem hívta rá a figyelmüket. A történelmi emléket végül elszállították.
 

A harang 2008 óta állt a helyi háborús emlékműnél, de eddig senkit nem zavart, mivel csak nagyon kevesen keresték fel a helyszínt. Egy arra látogató turista hívta rá a figyelmet Peter Harry Carstensen, Schleswig-Holstein tartományi miniszterelnöknek címzett levelében. Carstensen válaszul a helyi polgármesternek üzent, a harang valamint a mellette levő felirat („a német parasztok a németek vérének örök forrásai”) eltávolítását kérve.

A települést a falusi élet szépségeit hirdető náci ideológia jegyében tették lakhatásra alkalmassá a tengerrel vívott „csata” során. 1945-ig Hermann-Göring-Koognak nevezték, Göring 1935-ban maga avatta fel. Az egyik visszaemlékezés szerint a „zsidókérdés végső megoldását” hirdető birodalmi vezető talpig fehérben jelent meg a belvízártér hasznosítása alkalmából megrendezett ünnepségen.

Christian Marwig polgármester szerint a terület gyermekáldásait harangzúgással köszöntő, ma már használhatatlan történelmi emléknek ott van a helye, s nem érti, miért kellene elvinni onnan vagy árverésre bocsátani. Igaz, a felirat megfogalmazása szerinte is igen szerencsétlen, mivel az olvasható ki belőle, mintha még mindig a náci párt lenne hatalmon, s megmagyarázza, hogy mit kell érteni a „vér és föld” alatt. A szöveg ráadásul nem említi a holokausztot vagy más, a nácik által elkövetett bűnt, s Göringet sem nevezi nevén.

A település első embere azonban eleget tett a felszólításnak és a múlt hétvégén elszállíttatta a harangot valamint a feliratot.

Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább