„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Megmentenék a kódfejtők főhadiszállását

A második világháború megnyerésében kulcsfontosságú Bletchley Park, ahol matematikusok és kódfejtők dolgoztak a német védelmi rendszerek feltörésén, komoly veszélybe került: a vezető angol kutatók nyílt felhívásukban a kormányzat hanyagságával okolják az ottani állapotokat.

A The Times című angol napilapban 97 szakértő által jegyzett nyílt levélben a kutatók kifejtik felháborodásukat, mert szerintük az évek óta elhanyagolt épületegyüttes komoly veszélybe került. Az egyik fűtetlen faépület, ahol a kódfejtők éjjel-nappal dolgoztak, most úgy néz ki, mint egy 60 éve elhagyott kerti fáskamra - állítja Sue Black, a Westminsteri Egyetem Információs és Szoftvertervezői Tanszékének vezetője, a levél egyik aláírója. Nem ő az egyetlen, aki félti a területet: vezető professzorok és matematikusok is felszólaltak az ügyben.

bletch1

 "Csoda, hogy a nyolc épület áll még, és csak idő kérdése, hogy végleg összeomoljanak" - írták. A kutatók szerint egyre fogy az idő, és ha nem tesznek valamit, akkor minden elveszhet. Szerintük lehet, hogy tíz év múlva semmi sem marad az ott dolgozó mindennapjainak nyomaiból.

A szakértők ezért szeretnék, ha Bletchley Parkot a modern programozás és számítástechnika nemzeti múzeumává minősítenék. Bár az épület jelenleg is múzeumként üzemel, sem a finanszírozása, sem pedig a karbantartása nincs megoldva. Erre azért is szükség lenne, mert a mai számítástechnika Bletchley nélkül nem tartana ott, ahol jelenleg van: az ott megépített számítógépek ugyanis komoly fordulatot hoztak a háború menetében.
bletch2
A központi viktoriánus épületek a második világháborúig semmi sem különböztek a többi hasonló vidéki kúriától. Ez azonban 1939-ben megváltozott, amikor a kormányzati Kódfejtői- és Titkosírási Iskola beköltözött oda, és a Tízes állomás (Station X) nevet kapta - mert ez volt a tízedik hasonló létesítmény. A briliáns Alan Turing vezette matematikuscsoport érdeme volt a német titkosító berendezés, az Enigma kódjának feltörése, amelynek segítésével jelentős mértékben lerövidítették a háborút.

1945 után aztán Churchill utasítására a kódfejtő program minden részletét megsemmisítették, hogy azt ne találják meg a szovjet ügynökök. Az ott dolgozóknak megtiltották, hogy beszéljenek a munkájukról. A következő negyven évben Bletchleyben kiképzőiskolát rendeztek be, amelynek 1987-es bezárása után 1991-ben a világháborús pavilonok elbontását is elrendelték, hogy oda ingatlanokat építsenek.

A történészek azonban ezt megakadályozták, és egy alapítvány létrehozásával megnyitották Bletchleyt a nagyközönség előtt. A kódfejtők tevékenységét is ekkor kezdték feloldani a titkosítás alól, így a nagyközönség hamarosan megismerhette, hogy miként nyerte meg Anglia a világháborút. A témából Enigma címmel könyv is készült, amit aztán Kate Winslet főszereplésével a mozikban is láthattunk.
 
Forrás: Múlt-kor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább