„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jakovlev Jak-7 vadászgép

Az egész Jak-vadászcsalád ugyanarra a prototípusra vezethető vissza: az I-26-ra. A család "könnyű" ága a prototípusból a Jak-3 felé fejlődött ki, a másik, a "nehéz" változat az I-26 gyakorlógép-változatából, az UTI-26-ból indult. Ez eredetileg csak pilótaképzésre szolgált, de olyan jó repülési tulajdonságai voltak, hogy csakhamar harcban is bevetették. Az első Jak-7-esek 1940 nyarán repültek először, és 1941 végén kerültek a csapatokhoz. Az oktató fülkéjének helyét egy százliteres benzintartály foglalta el, ez 820 km-re növelte a gép hatótávolságát. A könnyű Jak-változatoktól eltérően, amelyeknek szárnya teljes egészében fából készült, ennek a típusnak fémborítású szárnyai voltak. Átdolgozták a futóművét, aerodinamikailag finomították a gépborítást, és rádióval is felszerelték. A Jak-7- est 1943 elejéig gyártották, összesen 6399 gép készült el.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 8,50 m

  • Magasság: 2,74 m

  • Fesztávolság: 10,0 m

  • Szerkezeti tömeg 2477 kg

  • Felszálló tömeg: 2960 kg

  • Személyzet: 1 fő

  • Fegyverzet: egy 20 mm-es a motorba mereven beépített ShVAK gépágyú és két 12,7 mm-es géppuska

  • Motor: egy 1050 LE-s (783 kW) Klimov M-105P típusú, 12 hengeres V-motor

  • Hatótáv: 820 km

  • Teljesítmény: max. sebessége 560 km/h; csúcsmagasság 9250 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább