„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Berijev MBR-2 partvédelmi felderítő/bombázógép

A 30-as évektől a szovjet haditengerészet legfontosabb partvédelmi felderítő- és bombázógépe volt. Prototípusa 1932 októberében repült először; a berepülések megfelelő szerkezeti erősséget, vízen és levegőben egyaránt jó kezelhetőséget és jó teljesítményeket igazoltak, megkezdődött a szériagyártás. Az első, körülbelül száz darab MBR-2/M-17-es jelű repülő-csónakot 1934 tavaszától rendszeresítették, 500 LE-s M-17 típusú V-motorokkal. Miután Berijev áttervezte, a nagyobb teljesítményű M-34NB típusú motorokkal ellátott MBR-2/M-34 altípus hordképessége szerkezeti erősítések következtében megnőtt a gép nagyobb, erősebb és gyorsabb lett. Zárt pilótafülkét kapott, a szögletes függőleges vezérsíkot lekerekítették, a csónakrész mélyebb lett és megnövelték a tűzerőt is. Megközelítőleg 1200 hidroplán készült el 1942-ig.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Hossz: 13,51 m

  • Magasság: 4,40 m

  • Fesztávolság: 19,08 m

  • Hatótáv: 850 km

  • Személyzet: 4 fő

  • Csúcsmagasság: 7905 m

  • Szerkezeti tömeg: 2718 kg (felszálló tömeg: 4100 kg)

  • Csúcssebesség: 238 km/h

  • Fegyverzet: 7,62 mm-es, forgatható géppuska a törzs orrában, egy 7,62 mm-es, forgatható géppuska a lövésztoronyban felül a törzsön és 500 kg-os bombateher a külső felfüggesztési pontokon

  • Motor: 860 LE-s Mikulin M-34N8, 12 hengeres V-motor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább