„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

28 cm Düsenkanone Düka 280 fedélzeti ágyú tervezet

A hátrasiklás nélküli ágyú alapelvének kifejlesztése után a Birodalmi Légügyi Minisztérium (Reichsluftfahrtministerium – RLM) élénk érdeklődést mutatott a nagyobb űrméretű fedélzeti fegyverek iránt is. A II. világháború alatt számos elképzelés született, ezek közül külön említésre méltó a hatalmas, 35,5 cm-es Gerät 104 „Münchausen”* löveg, melyet hadihajók elleni támadásokra terveztek. Ehhez volt hasonló a – 7,5 cm-es Düka 75, valamint a 8,8 cm-es Düka 88 alapján felvázolt – 28 cm-es Düsenkanone (Düka) 280 is, melyet A. Kleinschmidt okleveles mérnök készített el a rajzasztalon. Ezt az ágyút egy Junkers Ju 288G típusú kétmotoros bombázógép törzsének alsó, megerősített részébe tervezték beépíteni. Csak a cső hossza 6,1 m lett volna, amely a repülőgép orr-részéből nyúlt volna ki.
 
400 181
Nagyításhoz kattints a képre.
 
A Düka 280 teljes hosszúságát 14,7 m-re kalkulálták. Az ágyúhoz egy 8 db lövedéket befogadó tárat is megterveztek. Egyetlen lövedék súlya 425 kg volt! (A szakemberek úgy számolták, hogy míg egy hagyományos repülőbomba egy hadihajó 30 mm-es páncélozott felső fedélzetét tudja csak átütni, addig a Düka 280 lövedéke már nemcsak a 60 mm-es, hanem akár a 150 mm-es fő páncélzaton is képes áthatolni és alatta robbanni.) Bár a földi kísérleti lőpróbák kezdetben sikeresek voltak, mégis később számos probléma merült fel a repülőgépre ható erőhatások (vibráció stb.) miatt. (A hagyományos űrméretű fegyvereknél ezek a problémák azért még könnyen orvosolhatók voltak, azonban a „nagyágyuknál” ellenben már megoldhatatlannak bizonyultak.) Ezért az RLM vezetése végül a Düka 280 ágyú tervét elvetette.
 
Tervezett műszaki adatok:
  • Gyártó: Rheinmetall-Borsig

  • Űrméret: 28 cm

  • Teljes hossz: 14,7 m

  • Csőhossz: 6,1 m

  • Lövedék kezdősebessége: 560 m/s

  • Lövedék súlya: 425 kg

  • Átütőerő: 150 mm

Felhasznált irodalom:
 
Dieter Herwig – Heinz Rode: Luftwaffe Secret Projects. Ground Attack & Special Purpose Aircraft. Midland Publishing. Hinckley, 2004.
Ian V. Hogg: German Secret Weapons of the Second World War. Greenhill Books. London, 1999.
http://www.wehrmacht-history.com/luftwaffe/armaments/7.5-cm-bk.htm
 
* Megjegyzés:
– Dieter Herwig – Heinz Rode szerint: 35,5 cm-es a Gerät 104 „Münchausen (Luftwaffe Secret Projects. Ground Attack & Special Purpose Aircraft. Midland Publishing. Hinckley, 2004. 259. o.)
– Ian V. Hogg szerint ellenben két különböző fegyverről van szó: 35 cm-es a Gerät 104, illetve 54 cm-es űrméretű a típusjelzés nélküli „Münchausen” (A II. világháború német titkos fegyverei. Hajja & Fiai Könyvkiadó Kft. Debrecen, É. N. 75-76. o.)
 
Írta: Kiss Kálmán

https://masodikvh.hu/uj/images/stories/erdekessegek_menu/amerikai_internalas/terkep2.jpg

28 cm Düsenkanone Düka 280 fedélzeti ágyú terve

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább