„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

A Hamburger-legenda

A hamburgert sokan amerikai terméknek hiszik, és emiatt imádják – vagy utálják. A valóság ennél sokkal sokrétűbb.

Aesichia

A hamburger története időszámításunk előtt kezdődött, az antik Rómában. Mivel a többemeletes, legkevésbé sem tűzbiztos épületekben nem lehetett sütni-főzni, az alagsori „gyorséttermek" virágkora volt akkoriban. Egy ma már elfelejtett nevű római étteremtulajdonos találta ki a húspogácsa receptjét. Az ókori recept a következő: darált marhahús, sózva, borsozva (a bors akkoriban könnyebben hozzáférhető volt, mint a sötét középkorban, mivel vallási ellentétek nem zárták le az arab közvetítéssel működő keleti kereskedelmi utakat). A sós, borsos darált húst összekeverték croacum-mal. A croacum pedig nem más, mint fehér bor és olívaolaj keveréke. Az így összegyúrt anyagot sütötték ki forró vaslemezen, és rakták salátalevél, és más zöldségek mellett egy jókora zsömlébe. Ezt az ételt teljes nevén így hívták: Aesichia Amentata.

A római recept nem merült feledésbe, de az üzleti lehetőséget a Római Birodalom bukását követően sokáig nem ismerték fel. Egészen a II. világháborúig. A legenda szerint egy amerikai bombázós repülő találta ki a gyorséttermek láncának az ötletét. (A Memphis Belle című filmben erre van is halvány utalás.) Az Aesichia ekkor kapta a Hamburger nevet, mivel állítólag éppen Hamburg felett fogant meg az amerikai repülős fejében a nagy ötlet. Sokan hiszik, hogy ez amerikai étel...pedig nagyon nem. Az étel maga római eredetű. A hozzá kötődő étterem-láncok amerikaiak. És ha a legendának hihetünk, akkor az ötlet Hamburg felett, egy B-17 bombázógépen született.

Forrás: Discovery Channel


Írta: dr. Bársony Atilla (Atiraptor)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább