„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Zeitzler, Kurt

zeitzlerk(1895-1963)

 

Német tábornok. 1914-ben hadnagyként szolgált, később is hivatásos katona maradt. A lengyelországi hadjárat után a franciaországi csaták résztvevője, a Kleist vezette páncéloscsoport vezérkari főnöke. Az orosz fronton a Rundstedt által irányított D hadseregcsoport vezérkari főnöke. Gyorsan haladt előre a ranglétrán, a legfelsőbb hadvezetés is felfigyelt sikereire, és 1942 szeptemberében a távozó Halder utódaként a szárazföldi haderő vezérkari főnöke lett. Kezdetben jól együttműködött Hitlerrel, de a sztálingrádi csata során azt javasolta, hogy vonuljanak vissza. Ettől az időtől fogva állandósultak a súrlódások közte és a Führer között. Zömmel az ő elképzeléseit próbálták megvalósítani a kurszki csatában, de sok más gátló tényező mellett Zeitzler hibái is hozzájárultak a kudarchoz. 1944 júliusában a megromlott egészségi állapotú tábornokot menesztették, utóda Guderian lett. Később más beosztást már nem kapott, 1945 elején nyugdíjazták.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább