„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Zajcev, Vaszilij Grigorjevics

(1915 – 1991)

Szovjet mesterlövész. 1915-ben született Jelenyinkában, az Urál hegységben. Szülei a Sztálini terror áldozatai voltak, ezért nagyszülei nevelték fel, gyermekkorában tanult meg lőni. 1937-ben az Orosz Haditengerészetnél szolgált, 1942-ben kérte áthelyezését a frontra. A Sztálingrádi harcok során szerezte hírnevét, a szovjet propaganda legendás katonai hőst csinált Zajcevből, legismertebb tettei közé tartozik az állítólagos párbaja az SS egyik mesterlövészével, azonban a mai napig nem tisztázott, hogy ez a párviadal megtörtént e, vagy csak a szovjet propaganda találta e ki. Zajcev a háború során, megkapta többek között a Szovjetunió Hőse kitűntetést, a Lenin-rendet, kétszer a Vörös Zászló érdemrendet, és sok mást is. Századosként vonult vissza. 1942 novembere és 1943 januárja között 242 igazolt halálos találata volt. Az SS tisztel vívott párviadaláról készült az Ellenség a kapuknál című film. 1991-ben halt meg. 2006-ban újra temették a Mamejev Kurgán nevű síremléknél. Koporsójára híres mondata olvasható: Nem volt helyünk a Volgán túl.


Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vaszilij_Grigorjevics_Zajcev

Írta: Szerencsi Gábor

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább