II. világháború - Tények, Képek, Adatok - Wiesenthal, Simon
„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

II. világháború - masodikvh.hu

Wiesenthal, Simon

(1908 – 2005)

1908-ban született Buczaczban (mai Ukrajnában), az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén, egy gazdag zsidó kereskedőcsaládban. Családja a cári Oroszországban meghirdetett pogromok elől menekült a Monarchia területére. Az I. világháborúban apja elesett a keleti-fronton. A család Bécsbe menekült ahol 1917-ig éltek. Az oroszok 1917-es háborús kilépésével, visszaköltöztek Buczaczba ami végül a Trianoni békeszerződés révén, Lengyelországhoz került. Az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum értelmben, a háború kitörésekor, az orosz megszállási övezetbe kerültek. A Szovjetunió megtámadásakor a nácik fogságába eset. 13 különböző koncentrációs tábort illetve gettót járt meg, egészen 1945. május 5.-ig amikor az amerikai hadsereg katonái felszabadították. A háború végeztével létrehozta a Wiesenthal központot, aminek célja, a háború során eltűnt náci háborús bűnösök felkutatása volt. Több háborús bűnös bíróság elé állításában is kulcsszerepet játszott, köztük a leghírhedtebb Adolf Eichmann volt. 2005-ben halt meg Bécsben.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Simon_Wiesenthal

Írta: Szerencsi Gábor
 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább