II. világháború - Tények, Képek, Adatok - Wavell, Sir Archibald Percival
„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

II. világháború - masodikvh.hu

Wavell, Sir Archibald Percival

wavellk(1883-1950)

 

Angol marsall. 1939-től 1941-ig a közel-keleti brit erők parancsnoka. 1940-41 telén Kirenaikából kiverte a Graziani tábornok parancsnoksága alatt álló olasz csapatokat. 1941. január 22-én visszafoglalta Tobruk városát. A hadjárat végére serege 110 ezer foglyot ejtett. Februárban Kelet-Afrika felé fordult, de egyúttal csapatai zömét Görögországba kellett szállítania. Ezen egységek késve érkeztek, a Kirenaikában maradottak pedig nem tudták feltartóztatni a frissen a hadszíntérre vezényelt Rommel katonáit, akik április 11-én elérték az egyiptomi határt. Nyáron Wavell az indiai brit csapatok parancsnoka lett. Itt hamarosan a japánokkal kellett felvennie a harcot. Legnagyobb offenzíváját 1942 decemberében indította, de nem tudott áttörni az ellenséges védelmen. 1943-tól 1947-ig India alkirálya volt, e tisztségében inkább belügyekkel kellett foglalkoznia.

 

 Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább