„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Weygand, Louis Maxime

weygandk(1867-1965)

 

Belga születésű francia tábornok. Az elsõ világháborúban vezérkari tisztként szolgált. 1935-ben nyugalomba vonult, de az újabb háború kitörését követően reaktiválták. 1940. május 19-től Gamelin tábornok utódaként a francia hadsereg főparancsnoka. A reménytelennek tűnő helyzetben is megpróbálta megtartani az újonnan létrehozott és róla elnevezett védelmi vonalat, de miután ez a kísérlete kudarcot vallott, a megadásra tett javaslatot. 1940. júniusától szeptemberéig a vichyi kormány nemzetvédelmi minisztere, 1941-42-ben algériai főkormányzó. 1942-ben a Gestapo letartóztatta. Németországba deportálták, az amerikaiak szabadították ki 1945-ben. Ezután a franciák is letartóztatták, de 1948-ban felmentették a kollaboráció vádja alól.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább