II. világháború - Tények, Képek, Adatok - Weygand, Louis Maxime
„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

II. világháború - masodikvh.hu

Weygand, Louis Maxime

weygandk(1867-1965)

 

Belga születésű francia tábornok. Az elsõ világháborúban vezérkari tisztként szolgált. 1935-ben nyugalomba vonult, de az újabb háború kitörését követően reaktiválták. 1940. május 19-től Gamelin tábornok utódaként a francia hadsereg főparancsnoka. A reménytelennek tűnő helyzetben is megpróbálta megtartani az újonnan létrehozott és róla elnevezett védelmi vonalat, de miután ez a kísérlete kudarcot vallott, a megadásra tett javaslatot. 1940. júniusától szeptemberéig a vichyi kormány nemzetvédelmi minisztere, 1941-42-ben algériai főkormányzó. 1942-ben a Gestapo letartóztatta. Németországba deportálták, az amerikaiak szabadították ki 1945-ben. Ezután a franciák is letartóztatták, de 1948-ban felmentették a kollaboráció vádja alól.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább