II. világháború - Tények, Képek, Adatok - Wingate, Orde Charles
„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

II. világháború - masodikvh.hu

Wingate, Orde Charles

wingatek(1903-1944)

 

Brit tábornok, a különleges hadviselés mestere. Elsõ speciális egységét 1936-ban alakította meg Palesztinában. 1940-ben Etiópiában is különleges csapatokat vezényelt Hailé Szelasszié megsegítése céljából. Igazán híres és népszerű akkor lett, amikor 1942-ben a Kína-India-Burma hadszíntérre vezényelték, ahol "csinditek"-nek nevezett katonáival a japán vonalak mögött gerillaakciókat hajtott végre. Az õ módszereit alkalmazta Merrill az amerikai hadseregben. Wingate 1944 márciusában repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett.

 

 

 Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább