„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Wolff, Karl

wolffk(1900-1984)

 

Német SS-Obergruppenführer, a Waffen-SS tábornoka. Harcolt az elsõ világháborúban. 1933-ban közeli barátja, Himmler személyi stábjába került. Az SS tagjaként gyors karriert futott be. Heydrich meggyilkolása után Himmler helyettese, egyúttal összekötő tiszt Hitlerhez. 1943-tól Olaszország katonai kormányzója, segítette Mussolinit a saloi bábállam létrehozásában. A háború végén titkos tárgyalásokat folytatott a szövetségesekkel az olaszországi kapitulációról. 1946-ban egy német bíróság négy évi kényszermunkára ítélte, de csak egy hetet töltött börtönben. Emlékiratai 1961-ben éppen az Eichmann elleni per idején jelentek meg, és ez személyére irányította a figyelmet. Bíróság elé került, és bűnösnek mondták ki legalább 300 ezer zsidó deportálásában, kivégzések elrendelésében. 1964-ben 15 évi börtönt kapott, 1971-ben szabadlábra helyezték.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább