„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Wöhler, Otto

wohlerk(1894-1987)

 

Német tábornok. 1913-tól kezdve hivatásos katona, harcolt az elsõ világháborúban. A második világháború kezdetén vezérkari tiszt a 14. hadseregnél, majd a XVII. hadtest, később pedig a 11. hadsereg vezérkari főnöke. A Szovjetunió elleni hadjárat során a Közép hadseregcsoport vezérkari főnöke. 1943 tavaszától az I. hadtest, augusztustól a 8. hadsereg parancsnoka. Amikor Románia kiugrott a háborúból, hadseregének zömét Észak-Erdélybe tudta menekíteni. Ezután védekező harcokat folytatott Észak-Magyarországon és Szlovákiában. 1944. decemberében Friessner leváltása után a Dél hadseregcsoport főparancsnoka. Többször sikertelenül próbálta felmenteni Budapestet, s a védők kitörési kísérlete is kudarcba fulladt. Õ vezényelte a háború utolsó német offenzíváját a Dunántúlon. Miután a Tolbuhin irányította ellentámadás nyomán fel kellett adnia Nyugat-Magyarországot, Hitler leváltotta. A háború végén brit fogságba került. Az NSZK-ban 1948-ban a Szovjetunióban elkövetett háborús bûnökre hivatkozva elítélték, 1951-ben amnesztiával szabadult.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább