„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Veress Lajos

veressk(1889-1976)

Huszár- majd páncélostiszt, vezérezredes. 1901-ben lett hivatásos tiszt. Harcolt az első világháborúban, majd a Tanácsköztársaság Vörös Hadseregében is. 1923-ban, miután elvégezte a hadiakadémiát, a vezérkarhoz került. Ezt követően csapatszolgálatot és diplomáciai feladatokat is ellátott, de tanított is. 1938-tól dandárparancsnok. 1941 őszétől a 2. páncélos hadosztály parancsnoka, majd 1942 áprilisától ezzel párhuzamosan az I. páncélos hadtestet is vezeti, de mivel rövidesen a frontra vonul az 1. páncélos hadtesttel, ezt a posztot átmenetileg helyettesítéssel töltötték be. Hazatérte után 1942 novemberétől a IX. hadtest, majd az ebből 1944 augusztusában megalakult 2. hadsereg parancsnoka. A nyilas hatalomátvételt követően a németek letartóztatták, később a nyilasok 15 évi fegyházra ítélték. 1945-ben megszökött a fogságból, ám ezután a szovjetek internálták. A magyar kommunisták is elítélték koholt vádak alapján, előbb halálra, majd 15 évi börtönre. 1956-ban szabadult, majd nyugatra távozott, ahol az emigráció egyik vezetője volt. Londonban hunyt el 1976-ban. Õ adta ki és rendezte sajtó alá a Magyarország honvédelme a II. világháború előtt és alatt című 3 kötetes művet.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább