„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vorosilov, Kliment Jefremovics

vorosilovk(1881-1969)

 

Szovjet marsall, politikus. 1903-ban lépett be a kommunista pártba. A polgárháborúban Bugyonnij társaságában a lovasság egyik megszervezője. 1925-től hadügyi és haditengerészeti, 1934-től 1940-ig honvédelmi népbiztos. 1935-ben az elsők között kapta meg a Szovjetunió marsallja címet. 1941-ben Leningrád védelmét irányította, de korlátozott képességei és csapatai rossz állapota miatt is kudarcra volt ítélve, Zsukov vette át a helyét. Később Sztálin kegyeltjeként a Legfelsőbb Főparancsnokság Főhadiszállásának képviselője több fronton. 1942-től a partizánmozgalom főparancsnoka. Katonapolitikusként részt vett a moszkvai (1941) és a teheráni (1943) konferenciákon. Õ köti meg a fegyverszüneti megállapodást Magyarországgal. A háború után 1945-47-ben a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnöke Magyarországon. 1946-53 között miniszterelnök-helyettes, Sztálin halála után a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsa Elnökségének elnöke. 1960-tól Hruscsov fokozatosan kiszorította a vezetésből.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább