„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Vörös János

vorosk(1891-1968)

 

Tüzértábornok, vezérkari fõnök, honvédelmi miniszter. A KuK-hadsereg és a magyar honvédség kötelékében is szolgált, 1919-ben a Vörös Hadsereg tisztje. 1921-ben hadiakadémiát végez, később főként vezérkari beosztásokat kap. 1943 novemberétől a II. hadtest parancsnoka, 1944 áprilisától vezérkari főnök. Részben az õ határozatlansága miatt hiúsul meg Horthy kiugrási kísérlete. A nyilasok beosztásából felmentik, hamarosan átmegy a szovjet csapatokhoz. 1944. december 12. és 1945. november 15. között az Ideiglenes Nemzeti Kormány honvédelmi minisztere, 1946 februárjáig vezérkari fõnök. 1949-ben az amerikaiak részére végzett kémkedés vádjával letartóztatják, a következő évben életfogytiglani börtönre ítélik. 1956-ban szabadon engedik, ezután visszavonultan él 1968-ban bekövetkezõ haláláig. 1992-ben a Legfelsõbb Bíróság megsemmisíti az ellene hozott ítéletet.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább