„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ushijima Mitsuru

ushijimak(1887-1945)

 

(Más átírással Usidzsima.) Japán tábornok. A katonai akadémián tanított, majd Iwo Jimán szolgált, mielőtt 1944 végén Okinawára küldték parancsnoknak. 21 ezer fõnyi katonaság állt rendelkezésére, de a helyi lakosokat is mozgósítva 110 ezerre tornázta fel a védelem létszámát. A terep minden adottságát kihasználta védelmi állások kiépítésére, egységeit ezen kívül barlangokban és megerősített épületekben sáncolta el. Az amerikaiak 1945. április 1-én szálltak partra. Ushijima (két, szándékai ellenére végrehajtott ellentámadást kivéve) végig védelemben maradt, de így sem tudta feltartóztatni az amerikaiakat. Miután június 22-én elérték barlangját, õsi japán rítus szerint öngyilkosságot követett el. Okinawa véres harcokat követően július 22-én esett el.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább