„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Udet, Ernst

udetk(1896-1941)

 

Német repülő tábornok. 1914 előtt tanult meg repülni, az elsõ világháborúban az egyik legjobb német "ász" volt, 62 légi győzelmet aratott. Az első világégést követően csatlakozott az újjáalakuló német légierőhöz, ahol technikai szervezőként tevékenykedett. Pilótának kiváló volt, de a Luftwaffét csak taktikai légierőként tudta elképzelni, a stratégiai tervezés meghaladta képességeit, pedig kiváló munkatársai (pl. Milch) voltak. Kedvence a Messerschmitt Bf 109-es volt, a vadászokon kívül a Stukákat és a könnyûbombázókat favorizálta. Az angliai csata és a keleti hadjárat kezdeti kudarcai összeroppantották, amit tetézett az is, hogy sokakkal összekülömbözött. 1941 novemberében öngyilkosságot követett el, de a propaganda úgy tálalta halálhírét, mintha egy új fegyver kipróbálása közben szenvedett volna balesetet.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább