„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Togo Shigenori

togok(1882-1950)

 

Japán politikus, Tojo miniszterelnöksége idején külügyminiszter. Antimilitarista beállítottsága miatt nem értett egyet a háborúval, megpróbált tárgyalásokat kezdeményezni az amerikaiakkal, és fellépni Tojo diktatorikus törekvéseivel szemben, ám ezen lépéseit kevés siker koronázta. Amikor eldöntött dologgá vált a háború, úgy vélte, nem meglepetésszerûen kell támadni, hanem csak előzetes figyelmeztetés után. A harcok kirobbanását követően hamarosan visszavonult. 1945 áprilisától ismét elvállalta a külügyminiszterséget, remélve, hogy sikerül megfelelő békét kötnie. Megpróbált tárgyalni a szovjetekkel. Augusztusban, amikor már véglegessé vált, hogy a japánok meg fogják adni magukat, lemondott. A háborúban játszott szerepe miatt 20 évi börtönre ítélték, a fegyházban hunyt el.

 

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább