„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tanaka Raizo

tanakak(1892-1969)

 

Japán ellentengernagy. Rombolóflottájának parancsnokaként a csendes-óceáni háború első 18 hónapjának minden fontosabb ütközetében részt vett. Midway-nél a partraszálló egységeket vezette volna, ha a japán támadás nem végződik kudarccal. A guadalcanali harcok során az õ feladata volt az erősítés és az utánpótlás szállítása a szigetre. Rombolói el is jutottak odáig, de a túlerő állandó támadásai miatt csak 2000 embert és némi ellátmányt tudtak partra tenni. Ezután Tanaka nem rejtette véka alá azon véleményét, hogy a további harc értelmetlen, vissza kellene vonulni. A japánok még hat hónapig kitartottak, és súlyos veszteségeket követően végül távozniuk kellett. Tanakát "jutalmul" menesztették a flottától.


 Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább