„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tiso, Jozef

tisok(1887-1947)

 

Szlovák római katolikus pap, államfő. Az első világháborúban tábori lelkész a Monarchia hadseregében. 1927 és 1929 között egészségügyi miniszter. Hlinka halála (1938) után a Szlovák Néppárt elnöke. Előbb az autonóm Szlovákia, majd 1939 márciusától a független Szlovák Köztársaság miniszterelnöke. 1939-től köztársasági elnök és a hadsereg főparancsnoka. A Hitler támogatásával önállósult állam a németek oldalán belépett a háborúba. A front közeledtével kéri a németek bevonulását (1944 augusztus), más okok mellett ez is egyik előidézője volt a szlovák nemzeti felkelés kirobbanásának. 1945-ben Németországba menekül, ahol az amerikaiak fogságába esik. Csehszlovákiában háborús bűnösként halálra ítélték, és annak ellenére, hogy a pápa közbenjárt érdekében, kivégezték.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább