„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tojo Hideki

tojok(1884-1948)

 

(Más átírással Todzso.) Japán tábornok, politikus, miniszterelnök. 1937-ben a Kvantung hadsereg vezérkari fõnöke. Konoye kormányában előbb hadügyminiszter-helyettes, 1940-től hadügyminiszter. Jelentős szerepe volt a háromhatalmi egyezmény létrejöttében. 1941. október 17-én Konoye utódaként miniszterelnök, de hadügyminiszter és a hadsereg vezérkari fõnöke is egyben. A háborús megoldás híve volt, de európai szövetségesei óhajával ellentétben nem a Szovjetunió ellen fordult, hanem Pearl Harbort támadta meg. Saipan elseste után 1944. július 18-án lemondott, utóda Koiso lett. Miután háborús bûneiért letartóztatási parancsot adtak ki ellene, megpróbálta agyonlőni magát, de életben maradt. 1946-ban bíróság elé került, és két évi tárgyalás után 1948-ban halálra ítélték, majd kivégezték.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább