„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tyimosenko, Szemjon Konsztantyinovics

tyimosenkok(1895-1970)

 

A Szovjetunió marsallja. A polgárháborúban a lovasságnál parancsnok, ekkor köt barátságot Sztálinnal. 1939-ben részt vesz Lengyelország nyugati felének megszállásában. 1939-40-ben, a szovjet-finn háborúban frontparancsnok. 1940-41-ben Vorosilov utódaként honvédelmi népbiztos, részt vesz a hadsereg átszervezésében. A Szovjetunió elleni német támadás után a főparancsnokság (Sztavka) egyik vezető személyisége, egészen a háború végéig. 1941-ben a nyugati front élén áll, csapatait Szmolenszknél bekerítik a németek. Később része volt Moszkva megmentésben, de a délnyugati front parancsnokaként 1942-ben képtelen volt feltartóztatni a Sztálingrád és a Krím felé nyomuló ellenséget. Harkovnál nagy ellentámadást szervezett, melyet egy héttel a németek offenzívája elõtt indított meg. Rövidesen a kevésbé frekventált északnyugati front élére került. Ezután inkább a háborús tervezésben játszott szerepet, 1943-45 között a legfelsőbb főparancsnokság főhadiszállását képviselte több fronton is. A háború után különböző katonai körzetek parancsnoki tisztét látta el.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább