„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sauckel, Fritz

sauckelk(1894-1946)

 

Német "munkaügyi főmegbízott". Az elsõ világháború után gyári munkásként dolgozott. 1923-ban belépett a náci pártba. 1927-ben Thüringia Gauleitere lett. 1932-ben a tartomány belügyminisztere, 1933 májusától kormányzója volt. Késõbb a Reichstag képviselője lett. A sokáig érdemi funkció nélküli tiszteletbeli SA- és SS-tábornok 1942-től kezdődően kb. 5 millió embert deportáltatott a megszállt Európából németországi kényszermunkára, közülük saját bevallása szerint is maximálisan 200 ezer volt csak önkéntes. A többek között általa is kidolgozott rendszerben a kényszermunkásokat a "maximális munka, minimális ellátás" elve szerint dolgoztatták, aminek következtében rengetegen vesztették életüket. A nürnbergi per során halálra ítélték es kivégezték.

 

Az SZTE Egyetemi Könyvtár Hadtörténeti Gyűjteményének engedélyével.
   

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább